Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Je granátové jablko zázrak?

rss

 

Granátové jablko dostalo pomenovanie podľa množstva zrniečok vo svojom vnútri. Granatus v latinčine totiž znamená zrnitý.  Toto ovocie pochádza z ďalekého orientu, aj keď dnes sa už bežne pestuje v Stredomorí. 

Peržanom poskytoval strom Marhaník granátový veľa výhod. Bol využívaný nielen v medicíne a kozmetike, ale aj ako zdroj množstva farieb na drahé, peržské koberce. Šťava z jadierok poskytovala červenú farbu, čiernu a žltú farbu získavali varením plodov. Námornícku modrú získavali z koreňov stromu. 

Nielen antioxidant

Aj množstvo farieb, ktoré sa z granátového jablka získavajú je dôkazom prítomnosti bioaktívnych látok. Tie pôsobia ako antioxidanty a protirakovinotvorne. Vhodné sú aj pri hemeroidoch, kŕčových žilách a majú antisklerotické účinky. 

Okrem bioaktívnych látok obsahuje aj polyfenoly (protizápalové účinky), vitamín A, vitamíny skupiny B, C, E, meď (na červené krvinky), draslík (na vysoký krvný tlak) a tamíny (upokojujú podráždenú tráviacu sústavu). 

Granátové jablko a kozmetika

Šťava z plodov granátového jablka preukázateľne napomáha obnove buniek v koži, bráni dehydratácii pokožky a jej starnutiu. 

Čo so škvrnami?

Aj vám sa podarilo zašpiniť obrus, oblečenie, koberec alebo inú látku šťavou z granátového jablka? Nezúfajte. Napriek jej silnej odolnosti voči čistiacim prostriedkom, vám zaručene pomôže citrónová šťava.

Granátové jablko by určite nemalo chýbať na našom jedálničku. Telu dodáva množstvo vitamínov, a spomaľuje starnutie samotnej DNA. Jeho pozitívne účinky môžeme získavať aj z rôznych kozmetických výrobkov. Na trhu je veľa firiem, ktoré poskytujú svoje výrobky s výťažkami z granátového jablka. Stačí zájsť do drogérie. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz