Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Jardo Židek a Ovenálie

rss

Na Ovenáliach 2013 sa zúčastnil aj známy šéfkuchár Jaro Židek. V súčasností pôsobí v Bratislave, no pri ponuke zúčastniť sa nezaváhal.  V televízii síce pôsobí prísne, no kto sa sním stretol vie, že je to príjemný a milý človek. Pozvanie dostal od obnoviteľa Ovenálii Eduarda Janíčka. Ako sa vyjadril Židek „nad takýmito akciami nie je treba uvažovať, uvažovať treba nad inými, komerčnými záležitosťami.“

Natáča reláciu nebíčko v papuľke. Aj vďaka tejto relácii sa pozná s množstvom farmárov, ktorých výrobky sa snaží využívať. Či už ide o mäso, zeleninu, med, alebo akýkoľvek farmársky výrobok. „Farmári na Slovensku to nemajú jednoduché v porovnaní s farmármi zo zahraničia. Osobne si myslím, že by sa to malo viacej propagovať, uľahčiť cestu ich produktu k spotrebiteľom.“ Podľa Žideka je problémom aj fakt, že ľudia nemajú čas aby zisťovali a jazdili si pre domáce potraviny, a hlavne nevedia kde v ich okolí sa farmy nachádzajú.

Fariem na Slovensku je málo. Majú však prebytok tovaru, preto že ľudia nevedia kde ich nájsť a oni musia všetko, čo nepredajú priamo zákazníkom dať pod cenu veľkým spoločnostiam.

Počasie na akcii vyšlo nádherné. Možno aj vďaka tomu je na Ovenáliach obrovské množstvo ľudí.  „To ma baví, že ľudia o to majú záujem, a predáva sa tu žinčica, syry, baraní guľáš, takže je vidieť, že je to fakt iba v hlavách ľudí, že nechcú tieto veci jesť, pretože tu ich jedia všetci a bez akýchkoľvek problémov.“ Jarda Židek si tiež myslí, že to nie je o tom že ľudia nechcú, ale produkt je pre nich nedostupný „každý vám povie, že jahňacie mäso nie je. A keď sa spýtate mäsiara, tak vám povie, že nie je po tom dopyt. Preto treba robiť ďalšiu, ešte väčšiu a väčšiu osvetu, aby ľudia pochopili, že je lepšie si priplatiť. Je lepšie jesť 3x týždenne kvalitné mäso, ako 7x nekvalitné.“

Na Slovensku a u slovenských syrárov mu chýbajú zrejúce syry. „Tu sa to všetko predá v hrudke( nehovorím že to nie je dobré, je to čerstvý, kvalitný syr), ale keď vezmeme, už je veľa ľudí gurmánov, ktorí majú radi také veci. Nerozumiem, že ľudia dajú napríklad prednosť mozzarelle, pred kvalitnou, napríklad kozou hrudkou. Mozzarella je drahá ako ovčia alebo kozia hrudka, takže to je úplne jedno. Farmári sa mu vyjadrili, že nemajú toľko mlieka, aby mohli niečo také vyrábať. Všetko predajú čerstvé.  Je to skvelé, že ľudia majú taký dopyt,  a na druhú stránku nie je dobré, že my nemáme možnosť mať svoj vlastný vyzretý syr. To má úplne inú chuť, a to všetko ťaháme z vonku a platíme za to veľké peniaze.“ Pán Židek si sám dováža syr od pani Novotnej z Prešova až do svojej reštaurácie v Bratislave. Je to syr s modrou plesňou. Syr mu každý týždeň vozí kuriér. Pani Novotná však už koncom októbra nemá syr, pretože všetok vypredá. Židek si teda myslí, že by farmárov na Slovensku mohlo byť viac a uživili by sa.

Jardovi Židekovi ďakujeme za rozhovor a za čas, ktorý nám venoval. Dúfame, že sa ešte na nejakej akcii stretneme a prajeme mu veľa šťastia.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz