Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Imunita u detí – ako ju zlepšiť?

rss

Býva vaše dieťa často choré? Už vás vyčerpávajú neustále návštevy u lekára? Skúste popracovať na imunite svojho dieťaťa a začnite od stravy. Dbajte na to, aby jeho strava bola vyvážená, zdravá a pestrá!

Na začiatok:

Imunitu dieťaťa budujete už prvých mesiacoch, kde imunitný systém prechádza viacerými náročnými skúškami. V prvých rokoch sa imunita dieťaťa musí najprv vycvičiť, potom sa naučiť brániť a neskôr sa už buduje imunitná pamäť. Na začiatku vaše dieťa získava imunitu z materského mlieka. Netreba zabúdať, že vývoj imunity nekončí prvým rokom dieťaťa. Vývoj je potrebné stimulovať dlhodobo, celým obdobím batoľacieho a hlavne predškolského veku.

Prechod na tuhú stravu:

Jedálniček dieťaťa by mal byť pestrý, a nemalo by v ňom chýbať najmä ovocie a zelenina, ktoré sú bohaté na bioflavonoidy. Tie sa nachádzajú napríklad v paprike, v brokolici, v mangu a v jahodách. Ovocie by malo byť hlavne zdrojom vitamínu C. Čo sa týka zeleniny, tá by mala obsahovať karotenoidy, tie sa nachádzajú napríklad v mrkve, v tekvici alebo v špenáte a pod. Ďalej by jedálniček mal obsahovať aj cereálne výrobky, kvalitné mäso a ryby, mliečne produkty, obilniny a tiež strukoviny. Nemali by ste tiež zabúdať na dostatočné množstvo tekutín u dieťaťa, a na to, aby malo dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu.

Je samozrejmé, že vášmu dieťaťu by ste mali dopriať čo najzdravšie raňajky. Nesmiete zabúdať na fakt, že raňajky sú základom celého dňa. Podľa štúdie holandského Maastricht Univesity Medical Centre, konzumácia raňajok znižuje riziko nakazenia sa vírusom až o polovicu.

Na obed je potrebné, aby dieťa nevynechalo žiadny chod a malo tak dve plnohodnotné jedlá. Ak nezje polievku, oberá sa o jedno z nich a svoj hlad zvyčajne zaháňa sladkosťami alebo prípadne menej výživnými potravinami.

Je dokázané, že deti na olovrant väčšinou nič nejedia, a preto tu vzniká dlhá pauza medzi obedom a večerou, čo môže spôsobiť večerné prejedanie sa. Na toto si ale treba dávať pozor. Dieťaťu treba dopriať niečo aj na desiatu i olovrant, pretože by malo jesť 5 až 6-krát denne.

Večeru mu môžete pripraviť teplú, prípadne nejaký studený pokrm.

Ďalšie užitočné rady:

- otužujte svoje dieťa, nechajte ho pohybovať sa po vonku aj v prípade, ak je vonku chladnejšie počasie,

- primerane ho obliekajte,

- nepreháňajte to s vykurovaním miestností doma, aj keď sa tam práve zdržiava dieťa,

- nepreháňajte to tiež s hygienou svojho dieťaťa, nepotrebuje každý deň minúť fľaštičku antibakteriálneho mydla alebo obrúskov,

- v prípade ak ste fajčiar, nevystavujte svoje dieťa cigaretovému dymu,

- ak je vaše dieťa choré, nepodávajte mu hneď antibiotiká, tie sa podávajú až v prípade, keď sa k vírusovej infekcii pridruží aj bakteriálna,

- snažte sa dbať na dostatok kvalitného odpočinku a spánku a zdravú životosprávu vášho dieťaťa.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz