Hurmikaki, ovocie tvarom pripomínajúce paradajky, chuťou kombináciu mrkvy, žltého melóna a dozretých hrušiek, či jabĺk a s vôňou leta a vanilky, sa v posledných rokoch stalo celoeurópskym hitom zimných sezón.
Pôvodne pochádza z Číny, kde bolo rozšírené už v 7.storočí. Odtiaľ sa postupne v 14.storočí rozšírilo do Japonska a Kórei. No a v 17. až 19. storočí sa objavilo aj v Európe. Tu sa mu najviac darí v Stredomorskej oblasti. Pokiaľ však ste vášnivým záhradkárom z teplej oblasti na južnom Slovensku, môžete si ho vypestovať aj vy. V našich podmienkach je najčastejšie pestovaný Diospyros kaki alebo ebenovník rajčiakový. Môžete si ho zabezpečiť vo forme semien alebo ako rastlinu v črepníku, čo je rýchlejšie a jednoduchšie. Prežíva bez úhony aj mrazy okolo -16 stupňov Celzia. Istejšie je však pestovať ho v najteplejších regiónoch Slovenska a aj to bez ochrany iba na dobre chránených stanovištiach. Bezpečnejšie je pestovať ho vo veľkých nádobách a pri mrazoch ho premiestniť, alebo v studených skleníkoch.
Strom dorastá do výšky maximálne 15 metrov. Rastliny pučia začiatkom marca a kvitnú až do mája. Plody dozrievajú až veľmi neskoro na jeseň, od začiatku októbra až do konca novembra, prípadne začiatku decembra, po prvých mrázikoch a opadaní lístkov zo stromu. Dorastajú do rozmerov 5-8 cm. Najprv sú zelené, nezrelé. U takýchto plodov je dužina chrumkavá a veľmi trpká, čo spôsobuje prítomnosť látky tanín. Postupne sa menia na oranžové, žlté alebo do červena. Plody vtedy zmäknú, stratia trpkosť. Dužina je mazľavá až marmeládovitá a sladká. Sú vhodné na priamy konzum, sušenie, mrazenie, spracovanie na džem, ale vyrábajú sa z neho aj vína, či likéry.
Čo sa týka zdravia, hurmikaki pomôže obličkám aj imunite, podporí trávenie, zdravý rast a vývoj kostí, taktiež zaženie stres, nervozitu i únavu a zlepší kvalitu spánku. Plody obsahujú sacharidy, kyseliny, bielkoviny, vlákninu, vápnik, sodík, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, meď, betakarotén, vitamíny A, B a C.
No a na záver pár zaujímavostí:
- Drevo zo stromu hurmikaki je veľmi tvrdé a v krajine svojej vlasti sa používa na umelecké vyrezávanie, výrobu fláut, golfových a biliardových palíc.
- Z čerstvých alebo sušených listov tohto ovocia sa môže pripravovať čaj.
- V Amerike počas občianskej vojny niektoré rodiny pražili semená hurmikaki a varili z neho nápoj podobný káve.
Viete viac? Podeľte sa s nami v komentároch :).