Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Horčica ako korenina a liek + recept na domácu BIO horčicu

rss

Horčica chutí, ale aj chráni a lieči. Prečítajte si viac o tejto užitočnej korenine a nepostrádateľnej kuchynskej prísade.

Spracovanie horčice

V obchodoch sa najčastejšie stretnete s horčicou v podobe známej žltej či žltohnedej pasty pod názvami ako horčica plnotučná a horčica kremžská. Základnou surovinou pri ich výrobe sú semienka rastlín horčice patriacich do rodov Brassica a Sinapis, príbuzných repky olejnej. Známa je aj divoko rastúca horčica. Základom procesu spracovania semienok je ich mletie + zmiešanie s vodou, octom a ďalšími zložkami (čím vznikne pasta), alebo lisovanie (čím vznikne olej).

Nie je horčica ako horčica

Plnotučná horčica je jemne mletá, chuťovo menej výrazná, často býva prifarbovaná, aby bola “viac žltá” (bez prifarbenia je žltá tak trocha do šeda). Na prifarbenie horčice do pekne žltej sa používa aj kurkuma — to je samozrejme v poriadku, kurkuma je mimoriadne zdravá.

Kremžská horčica je chuťovo omnoho výraznejšia (pre väčšinu konzumentov až príliš), má hrubšiu konzistenciu a typicky obsahuje niekoľkonásobne viac cukru ako plnotučná. Je to vlastne úplne iná receptúra s použitím semienok iných druhov horčice ako pri horčici plnotučnej.

Dôležitejší je obsah konzervantov — horčiciam, ktoré majú v obsahu uvedený konzervant napríklad kyselinu benzoovú (E210) alebo disiričitan draselný (E224) je lepšie sa vyhnúť. Uprednostnite horčice, ktoré majú na obale uvedené: umelo neprifarbované, bez chemickej konzervácie. V BIO e-shopoch nájdete široký sortiment BIO horčíc, často v chuťovo zaujímavých variantách.

Horčica a zdravie

Horčica obsahuje zložky značne eliminujúce škodliviny z údenín a mäsových výrobkov. Dať si k pečenej klobáse alebo k párkom poriadnu porciu horčice je preto nielen otázkou chute, ale aj zdravia. Horčica je protizápalová, prospieva činnosti žalúdka a čriev. Možno vás prekvapí, že v špecializovaných e-shopoch sú v predaji aj semienka rôznych druhov horčice. Aj tie majú svoje liečivé účinky — žutie semienok horčice pomáha pri bolesti zubov a hlavy (vrátane migrény). Horčičné semienka obsahujú cenné enzýmy, vitamíny (A, C), omega 3-mastné kyseliny, tryptofan, minerálne látky (od horčíka až po selén)... Pôsobia ako súčasť prevencie proti rakovine. Pomáhajú pri astme, reume a artritíde (obklady), pri problémoch s cholesterolom a trávením, diabetes. Horčičné semienka naštartujú váš metabolizmus a podporia spaľovanie tukov.

Recept na domácu BIO horčicu

V mažiari rozdrvte (alebo v mixéri nasekajte najemno) 150 gramov bielych a čiernych horčičných semienok (v pomere 1:1 až 2:1 podľa chuti) spolu s lyžičkou soli a polovičnou lyžičkou kurkumy, prípadne aj s troškou jemne strúhaného chrenu. Zmes zalejte 50 ml vriacej vody — množstvo vody neprežeňte, pripravená zmes síce nesmie byť suchá, ale ani “plávať”. Dôkladne premiešajte a počas miešania pridajte kvalitný, nie príliš ostrý ocot. Množstvo octu podľa konzistencie (aby sa dosiahla typická horčicová pasta) a chuti, cca pol pohára. Dokonale vymiešanú hotovú horčicu uzavrite do pohárov (prázdne poháre pred naplnením prevarte vo vriacej vode, aby boli mikrobiologicky nezávadné) a uskladnite v chladničke. Nejedzte domácu horčicu skôr ako na tretí deň (aby mohla chuťovo lepšie vyzrieť), ideálne až po dvoch týždňoch. Použitý pomer vody a octu si poznačte, aby ste nabudúce mohli úpravou pomeru doladiť ostrosť domácej horčice presne podľa svojej chuti.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz