Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Harmanček proti kŕčom či na pleť

rss

Už sme vám priniesli články o levanduli, saturejke, majoránke či rozmaríne, no žiadna séria článkov o bylinkách by nebola kompletná bez harmančeka. Má za sebou dlhú a pestrú históriu, spomína sa dokonca aj v niektorých ľudových rozprávkach či riekankách. Ľudia ho síce poznajú, no neuvedomujú si, že existujú dva základné druhy – rumanček kamilkový a ruman rímsky. Rumanček kamilkový je jednoročná rastlina, ktorá rastie do výšky 30 cm až meter. Ruman rímsky je trvalka, nedorastá a aj keď nedorastá do výšky kamilky, má silnejšiu vôňu. My o harmančeku budeme hovoriť vo všeobecnosti, pretože oba druhy majú viac menej rovnaké vlastnosti.

Staroveký liek

Starí Egypťania zasväcovali harmanček Bohom, pretože liečil zimnicu, ktorá sužovala staroveký Egypt. Rímsky spisovateľ Plínius Starší, autor prírodopisnej encyklopédie Naturalis Historia, ho odporúčal pridávať do kúpeľa či robiť z neho zábaly, ktoré zmierňovali bolesti hlavy a blahodárne pôsobili na poruchy močového mechúra, obličiek a pečene. V Mexiku a južnej Amerike, kam ho priniesli kolonialisti okolo 16. storočia, bol využívaný na vyvolanie pôrodu, liečil detskú koliku a menštruačné bolesti.

Liečivé účinky

Dnes sa používa hlavne na pomoc kŕčom a rôznym zápalom. Pozitívne účinky má aj na žalúdočné vredy, gastritídu, nadúvanie a iné žalúdočné poruchy. Komerčne sa pridáva do mastí a krémov na kožné problémy. Odvar z neho sa inhaluje pri liečbe dýchacích ciest a zápaloch priedušiek. Sušené kvietky sa okrem čajov pridávajú aj do pív. Čaj sa pije hlavne pred spaním, pretože má upokojujúce a sedatívne účinky. Môžeme ho využiť aj ako kloktadlo. Pozor ale na predávkovanie! Ak ho skonzumujeme príliš veľa, môže prísť nevoľnosť až dávenie. No a aj keď má čistý harmančekový odvar sám o sebe účinok, v kombinácii s alkoholom sa jeho účinky zvyšujú. Reakcia alkoholu s éterickými olejmi harmančeka robí odvary či toniká oveľa silnejšie a účinnejšie. Preto ak sa odvar nechystáte piť, nebojte sa zriediť ho napríklad s liehom.

Jednoduchá kozmetická pomoc

Harmanček ocenia tí, ktorí majú veľmi citlivú pleť. Pleťovú vodu, ktorá vyčistí problematickú pleť si spravíme skutočne jednoducho. Stačí si pripraviť čaj zo sušeného harmančeka, nechať vychladnúť a pleť si čistiť klasicky ako pleťovou vodou, použitím vatového tampónika. Tento odvar skladujeme v chladničke. Upokojujúcu masku pripravíme tak, že drvený sušený harmanček zmiešame s medom, rozotrieme na tvár či podráždené miesta a po pätnástich až dvadsiatich minútach opláchneme. Ak by ste chceli peeling, do masky len pridáte trošku krupice.

Pestovanie

Rumanček kamilkový, ako sme už spomenuli, je jednoročná rastlina, ktorej sa darí na teplejších neveterných miestach. Má rád  ľahké vápenaté pôdy, vysádzať sa môže na jar aj na jeseň. Ak ho vysadíte na jar, kvitnúť začne už koncom mája. Semienka ukladajte do vlhkej pôdy vo vzdialenostiach 15cm. Aj po výseve musí byť pôda vlhká a bez buriny, aby sa harmančeku dobre darilo.

Vedeli ste, že s harmančekom sa dá aj variť? Lístky zmiešajte s kyslou smotanou a pridajte ako zálievku k pečeným zemiakom :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz