Ginko dvojlaločné je jednou z najúčinnejších rastlín. Považuje sa za všeliek a patrí medzi najstaršie druhy stromov na Zemi. Jeho domovskou krajinou je Čína, Japonsko a Kórea, kde je považovaný za posvätný. Je odolný voči klimatickým zmenám, a tiež prírodným vplyvom. V súčasnosti prirodzene rastie už len na malom kúsku v Japonsku a v Číne. Na Slovensku si ginko našlo svoje miesto najmä v botanických záhradách a miestnych parkoch. Dožíva sa niekoľko stoviek rokov, no údajne sa môže dožiť aj 2000 rokov.
Jeho liečivé účinky využíva čínska medicína už od pradávna. Ginko obsahuje účinné a liečivé látky ginkgolides, ktoré neobsahuje žiadna iná rastlina. Tieto látky sú veľmi zdraviu prospešné a majú ochranný účinok na bunky ľudského organizmu. Ginko zabraňuje vzniku krvných zrazenín, normalizuje krvný tlak a zlepšuje krvný obeh. Okrem toho pomáha aj pri chorobách pľúc, priedušiek, a tiež pri astme. Má aj ďalšie liečivé účinky, ako zlepšovanie prekrvenia končatín, tiež zlepšovanie prekrvenia mozgu, urýchľuje hojenie rán a dokonca účinne odstraňuje pocity únavy a dodáva energiu. Odporúča sa piť pri migrénach a depresiách.
Listy ginka obsahujú množstvo účinných látok ako flavoidy, organické kyseliny a iné. Zbierajú sa mladé po období kvitnutia, na jar a začiatkom leta. Zber je najlepšie uskutočniť 1-2 hodiny po poludní, keď listy majú dostatočnú silu a nie sú vlhké. Listy je najlepšie sušiť na tienistom mieste za prístupu vzduchu. Listy občas spôsobujú podráždenie, nepokoj, zvracanie a podobne. V takomto prípade stačí ginko neužívať alebo znížiť jeho dávky.
Listy ginka slúžia na výrobu extraktu Ginkgo bilogy, ktorý je vo svete momentálne najpredávanejší rastlinný extrakt a určite je aj vám dobre známy.
Aj plody ginka sú veľmi zdraviu prospešné. Majú veľkosť čerešne so žltým olejovým obalom a so semiačkom, ktorý sa nachádza uprostred. Semiačka obsahujú mastné kyseliny, lipidy a ďalšie účinné látky. Plody sú bohaté na škrob, bielkoviny, ale aj vitamíny A a C, a tiež obsahujú aj na minerálne látky. Plody z ginka ale nekonzumujte surové, pretože odbúravajú vitamín B6.