Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Gingko biloba – zázrak pre 21. storočie?

rss
Gingko dvojlaločné (gingko biloba) je starobylý strom žijúci až 2000 rokov, ktorý dorastá do výšky 40 metrov. Z listov gingka sa vyrába liečivý extrakt s neuveriteľne pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie... 

Gingko ako liek a prevencia 

Tradičná ázijská medicína používala extrakty z gingka pri liečbe pľúcnych ochorení (astmy, bronchitídy) a kožných problémov, ale aj pri vyčerpanosti a únave, dokonca ako afrodiziakum. 
 
Moderná veda potvrdila odbornými štúdiami neuveriteľné účinky gingka na cievny systém a zlepšenie prekrvenia organizmu. Extrakt z gingka pomáha lepšie zásobovať krvou mozog, ale aj končatiny a iné oblasti tela. 
 
Účinné látky (terpény) prispievajú k rozšíreniu ciev a zároveň pomáhajú chrániť cievy proti ateroskleróze. To naznačuje obrovské možnosti gingka v rámci prevencie proti infarktu a mozgovej porážke – obe tieto ochorenia predstavujú aj v 21. storočí mimoriadne závažné zdravotné riziko. 
 
Zlepšenie prekrvenia mozgu vďaka extraktu z gingka so sebou prináša ďalšie pozitíva – podporuje duševný výkon, zlepšuje schopnosť sústredenia, ale aj pamäť. Gingko je účinnou súčasťou prevencie voči Alzheimerovej chorobe. 
 
Vďaka obsahu glykosidov a flavonoidov (antioxidanty) extrakt z gingka chráni nervy, srdce a cievny systém, ale aj zrak pred poškodením voľnými radikálmi. 
 
Extrakty z gingka obsahujú popri flavonoidoch a terpénoch aj organické kyseliny a ďalšie cenné zložky. Dajú sa kúpiť vo forme výživových doplnkov, typicky v podobe kapsulí a tabliet (zložením asi najkvalitnejšie na našom trhu sú nemecké produkty), občas aj ako tinktúra. V predaji sú aj sypané čaje z gingka. 
 
V tehotenstve a pri dojčení gingko neužívajte. Pred lekárskym zákrokom a pri akýchkoľvek zdravotných problémoch sa vždy o užívaní gingka poraďte najprv so svojim lekárom. 

Gingko ako strom do záhrady 

Gingko dvojlaločné (gingko biloba) môže rásť aj v našich záhradách na celom Slovensku. Odoláva mrazom až do –39°C, na pôdu a prostredie nie je tento opadavý strom príliš náročný. 
 
Potrebuje však dostatočný priestor – aj v našich podmienkach gingko dorastie po pár desiatkach rokov do výšky 10 až 15 metrov, a na šírku zaberie v dospelosti 7 až 10 metrov. 
 
Gingko ako strom vysádzame samostatne aj do stromoradí. Jeho krásne, veľké listy na jeseň výrazne zožltnú – čo vytvára čarovný, estetický dojem. 
 
Dodáva sa ako zakorenená rastlina v kvetináčoch a s výnimkou obdobia zamrznutej pôdy sa dá sadiť do záhrady celoročne. 
 
Niektoré časti gingka sú jedovaté (napr. púčiky plodov, sčasti aj jadrá plodov), preto radšej uprednostnite bezpečné extrakty a čaje zo spoľahlivých obchodov a lekární.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz