Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Gaštan jedlý a jeho účinky na zdravie

rss

Sezóna jedlých gaštanov je tu! A že sú nielen chutné, ale aj zdravé, tak na to môžete vziať jed :). Jedlé gaštany sú výborným liekom na mozog, kosti, srdce a zlepšujú aj trávenie.

Gaštany sú ovocie alebo orechy?

Gaštan jedlý je považovaný za oboje- aj za orech, aj za ovocie. A to z toho dôvodu, že ovocie je definované ako produkt kvitnúcej rastliny, kam spadá väčšina typov orechov, vrátane gaštanu jedlého. No a vzhľadom na to, že gaštan má jemne sladkú chuť, môže byť pridaný do rôznych pokrmov, od sladkých po slané, od teplej kuchyne po studenú, od dezertu po hlavné jedlo. Surové gaštany majú veľmi tvrdý obal, ktorý zmäkne po tom ako sa uvarí.

Gaštan ako liek

Gaštany majú mnohé liečivé účinky, najmä vzhľadom na to, že sa v nich stretáva veľké množstvo minerálnych látok- vápnik, fosfor, draslík,síru, železo a magnézium. Je v nich vitamín A, skupina vitamínov B, vitamín C. Gaštany a zdravie sú teda tým správnym slovným spojením v prípade, že máte problémy so žalúdkom, trávením, kožou, vlasmi. nechtami a tiež sú dobré na mozog.

Gaštany upravujú trávenie

Vzhľadom na to, že gaštany obsahujú veľa vlákniny, pomáhajú gastrointestinálnemu traktu, ktorým sa pohybuje jedlo počas trávenia. Vláknina tiež zmierňuje zápchu, podporuje pocit sýtosti, stabilizuje hladinu cukru v krvi a vyživuje užitočné baktérie nachádzajúce sa v črevách. 

Gaštany sú vhodné aj pre osoby s celiakiou a diabetikov

V jedlých gaštanoch sa nenachádza žiaden lepok, môžu ich teda konzumovať aj celiatici. Podobne ľudia trpiaci cukrovkou z nich nemusia mať strach. Jedlé gaštany neobsahujú fruktózu a ani glukózu, môžu si ich teda pokojne dopriať.

Priaznivé účinky gaštanov na mozog

Konzumácia gaštanov sa odporúča aj ako liek na mozog, teda proti únave, stresu, na zlepšenie skleslosti, úzkosti, zlepšenie sústredenia a oddialenie príznakov starnutia a zabúdania.

Energetická hodnota gaštanov

Na rozdiel od ostatných druhov orechov, obsahujú gaštany menej oleja a tuku. Čerstvé gaštany sú nízkokalorické. Obsahujú len 180 kalórii na 100 gramov, čo znamená, že sú menej kalorické ako mandle, lieskové orechy, či iné sušené ovocie. Gaštany neobsahujú cholesterol ani glutén, takže z nich zaručene nepriberiete. Sú však veľmi výživné, pretože obsahujú 30-60% škrobu a 6-10% bielkovín.

Použitie gaštanov v kuchyni

Gaštany jedlé sa najčastejšie konzumujú pečené, je však možné ich aj uvariť. Jedlé gaštany sú ideálne na prípravu rôznych krémov, zákuskov, koláčov a hodia sa aj ako plnka, či príloha k mäsu. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz