Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Figy v črepníku

rss

Figovník patrí k čeľadi morušovitým, kde patrí viac ako 800 druhov subtropických a tropických rastlín. Plody figovníka – figy sa k nám dovážajú od stredozemného mora a u nás sa figovník poväčšine pestuje len ako okrasná rastlina.

V poslednej dobe sa figovník v slovenských záhradách stáva čoraz obľúbenejším. „Môžeme ho pestovať aj v črepníkoch. Musíme však myslieť na to, že rok čo rok mu budeme musieť poskytnúť väčší a väčší kvetináč. Najmä prvých päť až šesť rokov figovník presádzame každoročne. Proces presadby robíme veľmi opatrne, aby sme nepoškodili koreňovú sústavu. Navyše tento úkon nikdy nerobíme v čase vegetačného pokoja. Po šiestich rokoch presádzame figovník už len raz za dva či tri roky. Rastlinu vyberieme z črepníku, obrežeme vonkajšie korene a do pôvodnej alebo väčšej nádoby prisypeme zmes listovky s obyčajným substrátom, pridáme piesok a suchý slepačí trus. V čase rastu môžeme rastlinu minimálne raz i dvakrát mesačne prihnojovať. Figovník v črepníku dáme von už začiatkom apríla, samozrejme, ak to počasie umožňuje. Najprv do polotieňa a po aklimatizácii na slnko. Črepník zapustíme do zeme, aby sa korene v lete a na prudkom slnku nezahrievali a zbytočne nevysušovali. Na zimu dáme rastlinu dovnútra, kde nesmie teplota klesnúť pod 5 stupňov Celzia. V zime rastlinu zalievame iba niekoľkokrát a len povrchovo. Niektoré figovníky dozrievajú až dvakrát ročne a za sezónu prinesú 15 až 20 kilogramov ovocia.“

Teraz už nič nebráni vypestovať si aj v byte chutné figy.

Rady do záhrady vám prináša prof. Igor Hričovský (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=704351782923571&set=a.529146300444121.140709.529121010446650&type=1&theater)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz