Je to dvojročná rastlina, ktorá má výraznú vôňu a sladkastú chuť. Pochádza zo Stredozemia, kde sa neskôr rozšírila v Strednej Európe, na Strednom východe a aj v Amerike. Pestuje sa v rôznych odrodách po celom svete. V Českej republike a u nás sa pestuje v zeleninárskych záhradách alebo na poliach.
Fenikel obyčajný bol známy už v staroveku. Objavuje sa na egyptských papyrusoch, ale aj v čínskych a indických lekárskych traktátoch. Arabi dokonca tvrdili, že koreň z fenikla podporuje činnosť pečene a sleziny, a tiež uvoľňuje moč.
Fenikel má tiež svoje miesto v kuchyni ako výborné korenie, ale aj zelenina. Vo Francúzsku ho môžete nájsť v polievke, v Taliansku ho konzumujú surový alebo varený. Fenikel sa využíva aj pri výrobe likérov a cukrárenských výrobkov.
Využiteľné časti
Zbierajú sa plody, spravidla v druhom roku, a to tak, že najskôr odrežeme zrelé, rozvinuté okolíky, a potom ten zvyšok keď dozrie, zviažeme do snôpkov, ktoré sa hromadne zožnú a vymlátia. Fenikel dávame do vrecúšok, lebo plody sa veľmi rýchlo rozpadávajú. Plody sušíme veľmi rýchlo, v prievane, pri teplote do 35°C. Niekedy môžeme zbierať aj korene. No tie sa zbierajú a sušia vždy koncom prvého roka. Pri sušení si musíme dať pozor na silné hmly, ktoré môžu plodom uškodiť. Usušené časti uchovávame dobre uzavreté a chránime pred svetlom a hmyzom.
Vlastnosti
Alkoholový výťažok, ktorý si môžeme pripraviť z plodov, povzbudzuje tvorbu žlče, zmierňuje bolesti, a tiež znižuje horúčku. Dokonca má aj protizápalové účinky a zabraňuje rastu choroboplodných zárodkov.
Liečivé účinky
Plody pomáhajú pri bolestiach brucha, plynatosti, zápale hrubého čreva a nadúvaní. Korene nám môžu pomôcť pri podpore činnosti obličiek a tráviacej sústavy. Fenikel tiež dokáže pomôcť proti kašľu, vďaka éterickému oleju, ktorý rozpúšťa hlien a podporuje vykašliavanie.
Ženy si z neho rady pripravujú odvar, ktorý slúži na naparovanie tváre. Je to účinný prostriedok na suchú pokožku a začínajúce vrásky.
Pri používaní fenikla si treba dať pozor a dodržiavať predpísané dávky. Čistá silica sa nesmie vôbec užívať. Môže spôsobiť kŕče, nevoľnosť, vracanie alebo pľúcny edém. Fenikel sa neodporúča dlhodobo užívať pre estrogénne účinky rastliny. Odporúčame fenikel kupovať a v tehotenstve ho nepoužívať vo veľkých dávkach.
Príprava na použitie
Zápar si pripravíme za 15 minút. Budeme potrebovať 10 až 20g plodov na jeden liter vody. Na podporu trávenia je potrebné vypiť 1 šálku vždy po jedle, tri razy za deň. Zápar môžeme pripraviť aj pre dojčatá. Bude nám stačiť len 10 zrniečok na 50ml vody. Varíme tiež 15 minút.
Z feniklu si dokonca môžete pripraviť aj elixír lásky. Už v starom Ríme si tak muži zvyšovali ctižiadostivosť. Stačí, ak si páni semienka z feniklu pridajú do obľúbeného likéru. Výborný je aj šalát z jemne nakrájaného feniklu a pomaranča. Šalát stačí jemne okoreniť a pokvapkať olivovým olejom a bielym vínom.