Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Extra trvanlivý slivkový lekvár

rss

Slivkový lekvár bez konzervantov, uvarený touto málo známou metódou vám vydrží desať až dvadsať rokov. Ako na to? Prečítajte si... 

Čo budeme potrebovať? 

V prvom rade slivky a niekoľko nádob. 

Slivky musia byť zrelé, bez závad. Veľmi dobré na tento účel sú slivky bystrické. Nádoby použité pri varení každého lekváru musia byť čisté a hygienicky nezávadné. Najlepšie sú smaltované nádoby. 

Ďalej si pripravíme obrovskú drevenú varechu (novú) na dlhej rúčke, ktorá dočiahne až na samé dno kotla alebo hrnca, v ktorom varíme lekvár. 

Lekvár sa najlepšie varí vonku, ak ide o väčšie množstvo. V takom prípade si zaobstaráme kotol a zabíjačkovú trojnožku, pod ktorou si založíme oheň. 

Varenie slivkového lekváru 

Odkôstkované slivky pridávame do kotla postupne vo viacerých dávkach, nie naraz. Keď je prvá dávka dobre uvarená, pridávame do nej za stáleho miešania ďalšie surové slivky, tiež postupne, nie naraz. 

Keď sa aj tieto slivky uvaria, znova pridávame ďalšie surové slivky, a takto pokračujeme. Uvarená lekvárová masa musí byť dokonale hustá. Lekvár dovárame na miernom ohni, aby sa nepripálil. 

Plnenie lekváru do nádob 

Pripravíme si dočista vydrhnuté, dobre vypláchnuté a horúcou vodou prepláchnuté smaltované hrnce. 

Hrnce po uschnutí – ešte horúce – potrieme pravým maslom, a ešte za tepla do nich lejeme naberačkou horúci, už uvarený slivkový lekvár. 

Naplníme hrnce lekvárom. Naplnené hrnce dáme do suchej a čistej špajzy a necháme odkryté niekoľko dní až do úplného vychladnutia, aby sa lekvár dobre presušil. Až potom môžeme hrniec prikryť papierom. 

Pred použitím tento slivkový lekvár krájame a rozvaríme odkrojený kúsok v horúcej vode. 

Dobrú chuť :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz