Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ekofarma Sklené

rss

Certifikovaná Ekofarma Borisa Baláža sa nachádza v malebnej dedinke Sklené v Turčianskej kotline.  Vznikla v roku 1994 a od roku 2000 má certifikát bio. Pán Baláž chová na svojej farme niekoľko druhov zvierat ako sú kone, hovädzí dobytok, ovce, ošípané, kozy alebo morky.

Aké zvieratá môžete na farme stretnúť?

Zvieratá sú chované na voľných priestranstvách, kde majú dostatok čerstvej potravy aj miesta na pohyb.  Minulý týždeň sa mu na farme narodilo unikátne, čierne jahniatko. A nedá sa povedať že by bolo „čiernou ovcou rodiny.“ My sme ho zastihli ešte ako úplne malinké, jednodňové. Za poslednú dobu sa mu narodili 3 takéto čierne jahniatka.  Na lúke, kde sa pasú, majú prístup k čerstvej vode, miesto na voľný pohyb  aj tieň pod stromami k odpočinku.  Veľký záujem v poslednej dobe zaznamenáva práve o jahňatá, preto do budúcnosti plánuje zvyšovať  počet oviec.

50 členné stádo kráv sa pasie obďaleč farmy. Stráži ich Býk Miro. Každá z kráv má svoje vlastné meno, a pán Baláž ich všetky rozozná.  Okrem jednej sa mu všetky kravy tento rok otelili. Ako správny hospodár vie, ktoré teliatko patrí ku ktorej krave. Kravy nedojí, všetko mlieko spotrebujú teliatka. Od malička sú  chované na kravskom materskom mlieku a čerstvej tráve.  Vďaka životu ako vo voľnej prírode s ľuďmi neprichádzajú do kontaktu  a sú plaché.

Ďalším lákadlom a miernou raritou na farme sú kone. Ide o plemeno HUCÚL, ktoré patrí do génovej rezervy koní. Ide o priamych potomkov horských koní. Tento rok pribudli na farme 2 žriebätká.  Kone žijú ako vo voľnej prírode. Majú možnosť výbehu na lúke, potok ale aj stromy a malý lesík.

Čo si môžete kúpiť

Na predaj ponúka bio teľacie mäso. Ide o teľatá vo veku 8-10 mesiacov s váhou 200-250kg. Ostatné produkty predáva ako domáce.  Zohnať môžete jahňacie mäso, morky, klobásu, slaninu alebo domáce paštéty.

Ekofarma získala aj ocenenie. V roku 2004 bola ocenená Valesovým rohom hojnosti za najlepšiu starostlivosť a pohodu zvierat.  Organizátormi súťaže boli časopis Slovenský chov , Sloboda zvierat a organizácia Narutalis.

Podmienky na farme

Zvieratá na farme majú podmienky ako vo voľnej prírode. Nonstop majú zabezpečenú čerstvú stravu, dostatok priestoru na pohyb, prístup k vode ale aj kľudné, tiché miesto na odpočinok v tieni.  

Nie len že majú zvieratá vytvorené prirodzené podmienky, ale obklopuje ich aj malebná príroda Turčianskej kotliny.  Krásnu prírodu si môžete vychutnať na chrbte koňa. V prípade záujmu si môžete dohodnúť s pánom Balážom jazdu na krásnych Hucúloch. 

Neďaleko farmy, rovnako v obci Sklené, je možnosť ubytovať sa s výhľadom na celé okolie. 

Kontakt na farmu a bližšie informácie nájdete na http://www.poctivepotraviny.sk/ekofarma-sklene

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz