Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Druhy pôdy

rss

Zdá sa vám, že rastlinám sa vo vašej záhradke nedarí? Skontrolujte si druh pôdy – jej štruktúra, priepustnosť vody a úrodnosť majú veľký vplyv na to, čo v nej bude a čo nebude rásť.

Čo je to pôda?

Na začiatok jednoduchá otázka – čo je to pôda? Ak z hliny odstránite všetky minerály z hornín,  baktérie a červy, ktoré prevzdušňujú pôdu, ako aj organické látky vo forme hnoja, alebo uhynutej vegetácie a chrobákov, či mikroorganizmov tak to, čo získate, je pôda. To je základ a zdroj živín pre život rastlín vo vašej záhrade.

Akú pôdu máte v záhrade?

Rôzne geologické, topografické a klimatické podmienky znamenajú, že každý z nás má vo svojej záhrade jedinečnú zmes minerálov, organickej hmoty a organizmov. To znamená, že vaša pôda bude veľmi podobná so susednými záhradami a bude odrážať všeobecnú tvorbu pôdy vo vašej oblasti.

Ílovitá pôda

Ílovitá pôda je plná minerálov, ktoré tento typ pôdy zúrodňujú, ale  zime sa rýchlo ochladzuje a nasakuje vodou. Počas leta hlinitá pôda zase rýchlo vysychá a tvorí sa na nej akoby vyschnutá kôra. Ak máte v záhrade po daždi lepkavé bahno, z ktorého je možné vytvarovať tvar klobásy, tak v nej máte ílovitú pôdu.

Prachovitoílovitá pôda

Prachovitoílovitá pôda je veľmi podobná ílovitej. Taktiež je úrodná, drží vodu a je kompaktná. Na rozdiel od ílovitej pôdy však nie je tak veľmi lepkavá.

Pieskovitá pôda

Pieskovité pôdy majú omnoho väčšie minerálne zrná ako ílovité a prachovoílovité pôdy.  Ľahko odvádzajú vodu. Vďaka vzduchu, ktorý je medzi zrnami, patrí medzi teplejšie druhy pôd. Avšak, v pieskovej pôde je väčšinou menej živín, rýchlo vysychá a často je kyslá. Pieskovitú pôdu rozoznáte ľahko, pretože jej štruktúra je zrnitá a drobivá.

Kriedová pôda

Konzistencia kriedovej pôdy závisí od jej presného zloženia a značne sa môže líšiť- niektoré sú ťažké, iné pomerne ľahké. Všetky kriedové pôdy však majú tendenciu byť zásadité.

Rašelinová pôda

Rašelinová pôda je plná tmavej organickej hmoty. Vyznačuje sa tiež veľkou priepustnosťou. Hoci sú rašelinové pôdy schopné udržať nejaké množstvo vody, rovnako rýchlo ju odovzdávajú rastlinám. Nevýhodou tohto substrátu je rýchle prenikanie roztokov do podzemnej vody.

Hlinitá pôda

Hlinitá pôda kombinuje prvky pieskovitých, ílovitých a rašelinových pôd a vytvára pomerne ideálny substrát, ktorý je vlhký, úrodný a primerane odvádzajúci vodu.

Čo ďalej?

Na základe zistenia druhu pôdy vo vašej záhrade s ňou viete ďalej pracovať – vhodne upraviť jej štruktúru, priepustnosť vody, ako aj úrodnosť. 

Experimentovali ste už takto s pôdou vo vašej záhrade? Ak máte nejaký tip, ako pôdu využiť čo najviac a najlepšie, budeme radi, ak sa s nami a ostatnými čitateľmi podelíte v komentároch pod článkom, alebo na sociálnych sieťach.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz