Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Druhy cibule a spôsoby ich použitia

rss

Sušená, čerstvá, surová alebo varená cibuľa je základnou súčasťou mnohých polievok, šalátov a pokrmov. Nezaobídeme sa bez nej pri príprave takmer žiadneho jedla, pretože im dodáva výbornú chuť a jedinečnú vôňu. Viete ktorá cibuľa je ideálnou pri príprave vašich obľúbených jedál? Kam sa najviac hodí žltá, červená, biela cibuľa alebo cibuľa šalotka? 

Druhy cibule

Ako isto viete, cibuľa má okrem svojho všestranného využitia aj širokú škálu tvarov, veľkostí a farieb. Pri príprave jedál môžete použiť klasickú žltú cibuľu, ale aj červenú, či bielu cibuľu, cibuľu šalotku a tak ďalej. Líšia sa nielen vzhľadom, chuťou, ale aj spôsobom použitia.

Žltá cibuľa

K najčastejšie používaným a aj pestovaným druhom cibule patrí žltá cibuľa. V kuchyni je vhodná najmä na smaženie a pre teplú kuchyňu, teda ako základ do gulášov, omáčiek, polievok. Usmažená žltá cibuľa je chutnejšia ako varená. Dôvodom je teplota používaná pri týchto dvoch spôsoboch prípravy. Pri smažení, kde je teplota vyššia, uvoľňuje cibuľa vodu, čím sa znásobujú jej chuťové vlastnosti.

Červená cibuľa

Červená cibuľa, ktorú si dopestujete, či kúpite v našich podmienkach, je charakteristická veľmi ostrou, štipľavou chuťou. V teplejších krajinách, ako Grécko, či Španielsko, ktoré sú použitím tohto druhu cibule typické, má vďaka teplu červená cibuľa jemnú a sladkastú chuť. U nás je teda červená cibuľa vhodná najmä na použitie za tepla k všetkých druhom mäsa, pričom pokrmom dodáva zaujímavú farbu.

Biela cibuľa 

Chuť bielej cibule je len mierne štipľavá. Ak nemáte radi slzenie očí pri lúpaní a krájaní cibule, tak biela cibuľa je ideálnym druhom cibule pre vás. Avšak pri lúpaní si dávajte pozor na niekoľko vrstiev jemnej šupky, ktoré by mohli pokaziť celé jedlo, pokiaľ by neboli dobre odstránené. Biele cibuľa sa používa najmä v studenej kuchyni a do majonéz.

Cibuľa šalotka

Cibuľa šalotka patrí k menším druhom cibule s veľmi výraznou štipľavou chuťou. Pri pestovaní vytvára "hniezda", takže sa vám neurodí jedna cibuľa, ale trs menších hlavičiek cibule. Cibuľa šalotka je typická pre francúzsku kuchyňu. Používa sa aj v teplej kuchyni pri príprave jemných jedál, ako sú vývary, syrové omáčky a ryby.

Cibuľa perlovka

Tento druh cibule zaraďujeme medzi lahôdkové odrody. Cibuľa perlovka má veľmi krátku trvanlivosť, preto sa používa predovšetkým na nakladanie do rôznych nálevov. Jej konzumácia sa odporúča po jedlo ako chuťovka na dobré trávenie.

Tip na záver

Ak nechcete, aby cibuľa vo vašich jedlách pochádzala z obchodu, skúste si ju tento rok vypestovať aj vo vlastnej záhrade. Nie je to vôbec ťažké! Môžete tak spraviť na voľnom políčku v záhrade, alebo na rohoch, či popri okraji vyvýšených záhonov. 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz