Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Drieň obyčajný ľudovo drienka

rss

Drienka (Cornus mas) je okrasný aj úžitkový ker alebo malý strom rastúci do výšky 2-6 metrov, výnimočne aj viac, ale väčšinou má okolo 3 metrov. Možno ju pestovať aj ako živý plot.

Ako divorastúca sa vyskytuje na pasienkoch, okrajoch listnatých lesov, v krovinách. Darí sa jej v neutrálnych a kamenistých pôdach. Je odolná voči suchám, mrazom, škodcom a chorobám. Často teda vydrží aj na miestach, kde by iné kry a stromy nerástli. Keďže sa vyskytuje len zriedkavo je zákonom chránená.

Spolu s lieskou patrí medzi prvé stromy, ktoré začínajú na jar kvitnúť (cca začiatkom marca). Jej kvety sú veľmi nápadne žlté. Podľa ľudovej pranostiky, keď kvitnú drienky, tak prichádza ochladenie alebo jednoducho- ide drienková zima.

Jej plody sú podlhovasté kôstkovice rubínovočervenej až fialovej farby dozrievajúce v septembri až v októbri. Zbierajú sa dobre vyfarbené, ale ešte pevné. Majú sladkokyslú chuť. Patria k najbohatším zdrojom vitamínu C spolu s rakytníkom a so šípkami. Obsahujú i provitamín A, minerály, aromatické látky a triesloviny. Dajú sa jesť surové, naložiť na kompót, sušiť. Z usušených plodov sa pripravuje čaj. Dá sa z nich robiť aj sirup, marmeláda, džem, či lekvár. V neposlednom rade sa z nich dá vyrobiť pomerne drahá, ale dobrá pálenka „drienkovica“. Je vzácna, pretože sa uvádza, že zo 100 kg plodov jej možno vyrobiť len 2-3 litre.

Drienka má bohatý koreňový systém, ktorý spevňuje pôdu, čím bráni v erozívnej činnosti. Jej drevo je veľmi tvrdé a rezbársky cenené.

V ľudovom liečiteľstve sa používali plody, listy aj kôra. Vo všeobecnosti majú všetky tri zložky liečivý vplyv na tráviace ústrojenstvo (žalúdočné ťažkosti, zastavujú hnačku) a pri vysokých horúčkach.

V záhradkách pôdu pred vysádzaním skypríme a zapracujeme do nej hnojivo. Najvýhodnejšie je drieň pestovať v tvare kmienka s výškou do 80 cm. Po výchovnom reze a zapestovaní koruny, ho režeme už  len minimálne – odstraňujeme len poškodené a najstaršie konáre. Rodivosť nastupuje v piatom až šiestom roku, pričom plnú rodivosť dosahuje v siedmom až v desiatom roku.

Máte nejaké skúsenosti s drienkou? Podeľte sa s nami v komentároch :).

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz