Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Dôvody konzumácie chilli papričiek

rss

Čili alebo chilli papričky poznáme pre ich štipľavú, pálivú chuť najmä ako prísadu do najrôznejších jedál, od šalátov, cez omáčky až po čokoládu. Chilli je plodom exotických druhov paprík, pričom najznámejšími a najpopulárnejšími odrodami sú cayenne, jalapeno, serrano a habanero.

Štipľavosť chilli spôsobuje kapsaicín

Chilli papričky obsahujú rastlinnú zložku s názvom kapsaicín, ktorá je zodpovedná za ich štipľavú a pálivú chuť. Kapsaicín je koncentrovaný predovšetkým v semenách a vnútornej bielej membráne. Platí, že čím viac kapsaicínu chilli obsahuje, tým je štipľavejšie. A tak, či už chilli jete čerstvé, sušené alebo mleté, zaručene vo vašich ústach spôsobí pocit horúcej lávy. Ak sa tejto pálivej chuti v ústach chcete zbaviť, najlepšie vám pomôže pohárik mlieka alebo silnej pálenky, pretože kapsaicín sa dobre rozpúšťa v tuku aj v alkohole.

Chilli ako liek proti bolesti

Kapsaicín ponúka viac ako len štipľavý pocit v ústach - odborníci tvrdia, že táto chemická zlúčenina je účinným prostriedkom proti bolesti, napríklad pri artritíde, neuropatických bolestiach, bolestiach svalov, či dermatologických ochoreniach, ktoré sa prejavujú bolestivým svrbením. 

Chilli zvyšuje imunitu

Tým, že sú chilli papričky bohaté na beta karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, tak pomáha chrániť telo pred patogénmi, čiže mikroorganizmami, ktoré spôsobujú ochorenia. V chilli sa nachádza aj vitamín C, ktorý pomáha pri tvorbe bielych krviniek, taktiež nevyhnutných pre imunitný systém.

Chilli je zdroj minerálov

V 100g chilli papričiek sa nachádza 13% odporúčanej dennej dávky železa, 14% medi a 7% draslíku. Okrem týchto minerálov obsahujú aj mangán a horčík. Už konzumáciou 1 chilli papričky sa do vášho tela dostane 0,5mg železa, čo je oproti iným druhom zeleniny pomerne výrazné množstvo.

Chilli znižuje chuť na sladké a tučné potraviny

Kapsaicín obsiahnutý v chilli pomáha i pri chudnutí tým, že pomáha znížiť príjem kalórii, ako aj úbytok tukových tkanív. Tým, že konzumácia chilli papričiek spôsobuje pocit sýtosti a podporuje trávenie, je chilli prírodným preháňadlom a pri ich dlhodobej a pravidelnej konzumácii znižuje chuť na sladké a tučné potraviny.

Chilli papričky regulujú hladinu cukru v krvi

Ďalším známym pozitívom konzumácie chilli je jeho vlastnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Po jedle totiž priam zázračne znižujú hladinu inzulínu. Údajne je to až o 50%. Chilli papričky sú teda vhodné aj pre diabetikov, pretože vláknina z nich spomaľuje rýchlosť vstrebávania cukru do tela.

Z chilli dobrá nálada, ale aj zdravotné problémy

Kapsaicín v chilli má vplyv aj na náladu. Telo totiž pri jeho prítomnosti v krvi produkuje hormóny endorfín a serotonín, ktoré sú známe ako hormóny šťastia. Pozor však na jeho prehnanú konzumáciu. Chilli totiž môže spôsobiť aj seriózne zdravotné problémy v závislosti od jeho štipľavosti. Nie každý človek je totiž na štipľavé jedlá stavaný.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz