Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáci slivkový lekvár aj bez cukru a konzervantov

rss

Drobné ovocie ako slivky je mimoriadne vhodné na varenie zdravých a kvalitných lekvárov. Keďže sa náš lekvár bude skladať len z ovocia a prípadne kryštálového cukru, bude pri jeho výrobe dominovať hygiena a dôkladné zahustenie lekvárovej hmoty varom. Slivky sa samozrejme najprv dôkladne pretriedia, umyjú a vykôstkujú.

Vykôstkované a umyté slivky pekne rozmixujeme a dáme do hrnca variť. Miešame dlhou drevenou varechou, aby nás horúca masa lekváru nepopálila. Keď sa to už náhodou stane, ľahkú popáleninu rýchlo natrieme tenkou vrstvou zubnej pasty (a neobväzujeme). Tajomstvo úspešného a zdravého lekváru spočíva v jeho varení. Keď dáme ovocie do hrnca a začneme variť lekvár, musíme ho  ustavične miešať aby neprihorel. Varíme ho až do husta. Keď je lekvár hustý odstavíme ho, ale nezakrývame. Na druhý deň pokračujeme vo varení tam, kde sme prestali.

Varíme a varíme až do úplného zhustnutia. Tento bod rozhodne o tom, či sa lekvár pokazí alebo nepokazí. Hustý a horúci lekvár natlačíme veľkou lyžicou do pohárov, vrch pohárov dôkladne očistíme aby nám dobre sadlo víčko a uzavrieme. Takto pripravený lekvár už vo fľašiach dáme sterilizovať – jednoduchým spôsobom na šporáku v hrnci. Dno hrnca prikryjeme hrubou vrstvou papiera, postavíme naň poháre s lekvárom (tak aby sa stien hrnca ani navzájom nedotýkali), dolejeme do hrnca vodu aby poháre do jednej tretiny stáli vo vode a dáme sterilizovať (variť).

Ako dlho má trvať varenie lekváru? Čím dlhšie, tým lepšie. Do sliviek môžeme, ale nemusíme dať cukor. Ovocie, z ktorého sa varí lekvár musí byť zrelé a mäkké, v žiadnom prípade nesmie byť tvrdé a nezrelé. Pri uvarení veľmi hustého lekváru dokonca nemusíme poháre ani zavíčkovať. Stačí natlačiť lekvár do pohárov a zarovnať povrch lekváru lyžicou. Vytvori sa tam vlastná, trošku hrubšia koža, ktorá lekvár dokonale uzavrie.

PS: takýto domáci lekvár po otvorení fľaše už nikdy nezakrývame, aby sa sušil a nepodliehal plesni.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz