Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáci chov slimákov ako budúcnosť ľudstva?

rss

Slimák záhradný (Helix pomatia) je tichý, nenáročný vegetarián. Nevzhľadný tvor sa už v starovekom Ríme tešil záujmu gurmánov z najvyšších vrstiev. Dnes len vo Francúzsku spotrebujú až miliardu slimákov ročne, a európsky dopyt po ich vynikajúcom mäse, pečeni a kaviári neustále stúpa.

Potravinová budúcnosť ľudstva

Milujete hovädzinu, bravčovinu a hydinové mäso? Potom ste sa narodili v tom správnom storočí. Ľudstvo vynakladá na chov týchto hospodárskych zvierat nepredstaviteľné objemy krmiva a vody – až v takom rozsahu, že je to z dlhodobého hľadiska pre mnohomiliardovú ľudskú populačnú explóziu neúnosné. Zvlášť, ak sa k tomu pripočíta hrozivé plytvanie finálnymi potravinami (najmä v Európe a v USA). Dá sa predpokladať, že o niekoľko desiatok rokov budú naše hospodárske zvieratá stále viac nahrádzané omnoho nenápadnejšími, skromnejšími a rýchlejšie sa množiacimi tvormi. Hmyzom a slimákmi...

Podmienky na chov slimákov

Základnou podmienkou je pozemok. Teritórium slimáka je prirodzene zatrávnené nízkou trávou, chránené pred priamym slnkom, s kyprou a vlhkou pôdou, bez vysokých stromov. Ideálny je ovocný sad s menšími stromami. Na oplotenie stačí pletivo cca 1 m vysoké, s okom 2 cm alebo menším. Aby slimáky plot nepreliezali, musíte hornú časť pletiva (asi 10 cm) zahnúť v pravom uhle smerom dnu. Spodnú časť pletiva zapustite do zeme aspoň 10 cm. Pletivo môžete napnúť z vnútornej strany na stĺpiky, pôdorys oplotenia však nesmie vytvárať pravouhlé rohy. Slimáky by sa v nich mohli „nakopiť“ a udusiť. Lepším je preto oválny pôdorys oplotenia. Ak pozemok nie je tienistý, musíte na ňom postaviť jednoduché prístrešky. V nich sa slimáky ukryjú pred slnečnými lúčmi.

Ako slimáky kŕmiť?

Slimákom stačia ovocné a zeleninové odpady – šupky, odrezky, zvyšky. Napríklad kapustné listy, šalát, mrkva, varené a surové zemiaky. V sade sa vykŕmia opadaným ovocím. Skonzumujú aj lopúchové listy, šťavnatú trávu či ďatelinu. Ako doplnok stravy sa podáva pšeničný šrot alebo otruby. Na rast ulity potrebuje slimák prídavok mletého vápenca. Vodu im pridávajte do plytkých misiek, musí byť vždy čistá a čerstvá. Zvyšky neskonzumovaného krmiva pravidelne odstraňujte, nesmie im tam zostať hniť.

Základné pravidlá:

1. Slimák potrebuje denne asi 10 gramov potravy.

2. Treba ho nakŕmiť pravidelne každý večer.

3. Počas daždivých letných dní potrebuje aj extra dávku cez deň.

Slimák je rýchly – v množení

Na jeden ár (10 x 10 m2) môžete nasadiť pri štarte napríklad 10 chovných slimákov, začnú sa veľmi rýchlo páriť a množiť. Každý slimák potom nakladie desiatky oplodnených vajíčok, niekedy až vyše 50 kusov. Mladé slimáky sa vyliahnu po 3 – 4 týždňoch a pohlavne dospejú po dosiahnutí jedného roka. Môžu sa dožiť až 7 rokov.

- TIP: nezabudnite sa pred akýmkoľvek komerčným chovom zvierat informovať o legislatívnych podmienkach, na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Hospodársky úžitok

Slimačie mäso obsahuje vysoké percento proteínov, málo tuku, mnoho železa, horčíka a fosforu. Prospieva ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami, a je výborným doplnkom diétneho stravovania. Vysoký dopyt je po slimačích vajíčkach (slimačí kaviár), ktoré slúžia ako delikatesa aj liek. Pri konzume v čerstvom stave rozpúšťajú krvné zrazeniny v cievach, obsahujú nenasýtené mástné kyseliny, vitamíny, cenné minerálne látky a bielkoviny. Pri výrobe paštét sa používa slimačia pečeň, tvoriaca podstatnú časť tela slimáka. Slimačí sliz sa využíva v medicíne a v kozmetike.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz