Pomocou domácich štiav môžete napomôcť svojmu tráveniu, prečistiť organizmus alebo zastaviť pálenie záhy.
Každý deň by sme mali vypiť dostatok tekutín, v horúčavách aj tri litre. Ideálnou tekutinou je čistá vody, nesladené čaje zo záhradných plodín alebo domáce šťavy. Tie dodajú telu tekutinu a potrebné minerály a vitamíny.
Ovocné a zeleninové šťavy sa vďaka svojmu tekutému stavu rýchlejšie strávia a dostanú do nášho krvného obehu.
Ovocné aj zelenoné šťavy napriek kyslejšej chuti pôsobia na náš organizmus zásadito. Vyvažujú tým prekyslenie, ktoré nastáva pri konzumácii upravených jedál a príjmom vyššieho množstva bielkovín.
Pálenie záhy
Ak máte problémy s pálením záhy, pripravte si šťavu z nasledovných surovín:
Zmiešajte 1,5dcl mrkvovej šťavy, 0,5dcl špenátovej, zelerovej a petržlenovej šťavy. Zeleninu odšťavíme a poriadne premiešame. Pridáme pár kvapiek olivového oleja a vpijeme. Ako náhradu špenátu môžeme použiť špenátový pretlak. 2 lyžičky zmiešame s 0,5dcl minerálky.
Prečistite si telo
V súčasnej dobe naše telo potrebuje očistu častejšie ako kedykoľvek predtým. Hektický spôsob života a spôsob stravovania zanášajú naše telo toxínmi, ktoré potrebujeme dostať von.
Ideálnou zelenou na prečistenie je mrkva. Obsahuje beta karotén, vitamín B, horčík, železo, vápnik či vlákninu. Aby ste dosiahli dobrého vstrebania beta karoténu, potrebujete si zabezpečiť aj príjem tukov. Mrkvová šťava znižuje cholesterol, posilňuje pečeň, predchádza civilizačným ochoreniam a lieči chudokrvnosť. Mrkva sa používa aj pri liečbe porúch nervového systému.
K dochuteniu mrkvovej šťavy môžete k 1,5dcl pridať 1dcl jablkovej šťavy a 0,5dcl šťavy z červenej repy. Dobre premiešajte a môžete si pochutnávať.
Podporte si trávenie
Mrkva je rovnako vhodná na podporu trávenia. K 1,5dcl mrkvovej šťavy primiešajte 1,5dcl šťavy z červených pomarančov. Pijeme pred obedom s pridaním pár kvapiek olivového oleja.
Petržlenovo zelerová šťava
Aby ste podporili látkovú výmenu v tele, pomohli si pri infekčných ochoreniach či chorobe očí a pečene, pite šťavu zo zeleru a petržlenu. Ak šťavu zmiešate aj s mrkvovou, bude pôsobiť močopudne a pomôže aj pri problémoch s obličkami či menštruačných problémoch.
Paradajková šťava
Na srdcovo-cievne ochorenia, potuchy trávenia či zlepšenie látkovej premeny je dobrá šťava z paradajok. Obsahuje vitamín C a beta karotén, vápnik, fosfor a draslík. Podporuje našu chuť do jedla ale spomaľuje rast nežiaducich baktérii v našom tráviacom systéme.
Vyšťavte si reďkovky
Vašu pečeň, žlčník a tráviaci systém podporíte šťavou z reďkoviek. Šťavu je však vhodné riediť s vodou v pomere 3:7 (reďkovka : voda). Pokiaľ zmes v pomere 1:1 skombinujeme s medom, máme liek proti nachladnutiu a suchému kašľu. Túto zmes konzumujeme 3x denne po 2 polievkové lyžice. Ak chcete predísť obličkovým a žlčovým kameňom, 1x denne vypite pred jedlom 1dcl čistej šťavy z reďkoviek.
Pri pití šťavy z reďkoviek si však dávajte pozor. Nepite ju dlhodobo ani keď ste úplne zdravý, a vôbec ju neužívajte, ak máte vredovú chorobu dvanástnika alebo žlčníka, či zápal pečene, obličiek alebo tráviacej sústavy.
Vitamín C v kapuste
Ak máte problémy s vredovou chorobou dvanástnika či žalúdka, kolitídu či gastritídu, spravte si šťavu z čerstvých listov kapusty. Obsahujú vysoký obsah vitamínu C, vápnik a draslík.
„Vyrobené z koncentrátu“
Šťavy, na ktorých je napísané „vyrobené z koncentrátu“ sú v krajine pôvodu vyrobené odšťavením ovocia a následným odparením časti vody. Pri odparovaní vody zo šťavy sa vytrácajú aj vitamíny, ktoré ovocie alebo zelenina pôvodne obsahovali. Do krajiny určenia sa koncentrovaná šťava dopraví v zmrazenej forme a následne sa do nej pridá rovnaké množstvo vody, aké bolo odparené. Prirodzená vody, obsiahnutá v plodoch sa teda nahradzuje pitnou vodou.