Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáca výroba cmaru a jeho použitie

rss

Cmar je univerzálnou zložkou v kuchyni. Pridáva chuť všetkému od dresingu na šalát cez doma pečený chlieb až po vyprážané kurča. Cmar sa používa aj na pečenie pečiva, ktorému dodáva šťavnatosť. Kyselina v cmare navyše štiepi dlhé pramene lepku v ceste, čo zabezpečí, že pečivo je krehkejšie a chutnejšie.

Čo je to cmar?

Cmar vzniká ako odpadová látka pri výrobe masla. To neznie zrovna veľmi lákavo, ale opak je pravdou. Keďže cmar je "odpadom" pri výrobe masla, obsahuje veľké množstvo bielkovín, potrebných pre ľudské telo.

Ako si cmar vyrobiť?

Domáca výroba cmaru vôbec nie je komplikovaná. Potrebujete k tomu len tri zložky, a to malé množstvo kupovaného cmaru (uistite sa, že je kultivovaný), mlieko a nádobu, ktorá sa dá uzavrieť.

Do uzatvárateľného (ideálne skleneného) pohára nalejte na spodok kupovaný kultivovaný cmar (približne 100ml). Prilejte 1 liter plnotučného mlieka. Dôkladne premiešajte. Uzavrite viečkom a nechajte stáť pri izbovej teplote. Po 12 až 24 hodinách cmar zhustne. Doba zhustnutia cmaru závisí od teploty miestnosti. Čím dlhšie ho necháte odstáť, tým bude hustejší a lepší. Keď cmar dosiahne hustotu a chuť, akú si prajete, uložte ho do chladničky.

Cmar môžete skladovať až po dobu jedného mesiaca. Keď sa vám začne míňať, môžete celý tento postup opäť zopakovať, pričom môžete namiesto kupovaného cmaru použiť už váš, domáci.

Je cmar zdravý?

V cmare je široká škála vitamínov, minerálov (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok) a dokonca je v rovnakej porcii cmaru menej kalórii a tuku ako v rovnakom množstve mlieka. V jeho zložení sa nachádza aj lecitín potrebný pre silné nervy a mliečny cukor, čo je vhodná zásobáreň energie. Cmar obsahuje aj probiotické baktérie, ktoré pomáhajú pri trávení. Samozrejme, aj pri cmare platí všetko s mierou. Zvlášť to platí pre ľudí s alergiou na mlieko, ktorí by sa mu radšej mali vyhnúť.

Tipy na záver

  • Cmar je veľmi dobrým domácim liekom na pálenie záhy. Ak vás pálenie záhy trápi, vypite pol šálky chladeného cmaru hneď po jedle a pocítite okamžitú úľavu.
  • Cmar ako súčasť kozmetiky ocení aj mnoho žien, najmä tie so suchou pokožkou. Ak máte napnutú, vyschnutú, či šupinatú pokožku tváre, umývajte si ju pravidelne cmarom. Potom opláchnite vodou a uvidíte, že po krátkom čase bude vaša pleť jemnejšia a hebkejšia.
  • Spálili ste sa na slniečku? Aj vtedy he vnikajúcim liekom cmar. Pridajte k nemu trochu tvarohu, natrite na postihnuté miesto, nechajte pôsobiť a opláchnite. Obe prísady stiahnu teplo a upokojú aj hydratujú pokožku.


Zdroj: foodnetwork.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz