-
Ovocie a zelenina čerstvé, sušené, mrazené, zaváraniny, ostatné -
Mliečne výrobky mlieko, syry, maslo, jogurty, bryndza a tvaroh, ostatné -
Vajíčka -
Mäsové výrobky hydina, hovädzie, bravčové, ryby, divina, výrobky a údeniny, ostatné -
Pekárenské výrobky múka, chlieb a pečivo, cestoviny, ostatné -
Medy a džemy Med, Džem -
Nápoje víno, pivo, domáce pálenky, šťavy a mušty, sirupy, ostatné -
Čaje a káva -
Bylinky a koreniny čerstvé, sušené, ostatné -
Lesné plody huby, čučoriedky, brusnice, ostatné -
Detská výživa -
Sladkosti čokoláda, perníčky, turecký med, ostatné -
Torty a koláče -
Hotové jedlá jedlá, omáčky, ostatné -
Hospodárske zvieratá -
Ostatné müsli, ostatné
Sójovú omáčku sa nedá nemilovať! Jej výnimočnou chuťou dotvára mnoho jedál. Bohužiaľ, nachádza sa v nej lepok a sója, čo neprospieva hlavne alergikom. Prinášame vám teda recept na domácu alternatívu, ktorá podľa nás chutí ešte lepšie ako „originál", no je oveľa zdravšia.
Potrebujeme:
-
2 hrnčeky hovädzieho vývaru
-
1 čajová lyžička červeného vínneho octu
-
1 čajová lyžička balsamica
-
1 čajová lyžička melasy
-
štvrť čajovej lyžičky granulovaného cesnaku
-
pol čajovej lyžičky cibuľového prášku
-
štipka soli
-
štipka čierneho korenia
-
1 čajová lyžička rybej omáčky
Postup:
-
Všetky ingrediencie, okrem rybej omáčky, zmiešajte dokopy v panvičke či malo hrnci a priveďte do varu.
-
Varte 8 – 9 minút, kým sa obsah nezmenší o polovicu.
-
Ochutnajte, aby ste vedeli, či „sójovka“ chutí tak, ako chcete. V prípade potreby pridaj štipku soli či inej ingrediencie.
-
Panvičku odstráňte z ohňa a pridajte rybiu omáčku.
-
Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.