Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Divina - najlepšie tipy pre gurmánov

rss

Niektorí, ktorí čítajú tento článok sú vegetariáni alebo vegáni. No verím, že sa medzi vami nájdu aj milovníci diviny. Divina je veľmi lahodné mäso, ktoré dodá organizmu dostatok železa, fosforu, vitamín B a draslík.  Patrí medzi luxusnejšie pochúťky vzhľadom nato, že sa vyskytuje na trhu len sezónne a keďže tu máme jeseň, je ten najvhodnejší čas na prípravu diviny. Kuchyňa v tomto období je bohatá najmä na kačacie a husacie hody. No gurmáni určite neodmietnu jedlá napríklad z muflóna alebo diviaka.

Divá zver sa aktívne pohybuje po lese a potravu si musí hľadať sama. Nemôže sa stať, že by ju niekto dokrmoval nejakými hormónmi. Najčastejšie sa živí rastlinami, hubami a plodmi, ktoré rastú na pôde. Pôda nie je hnojená pesticídmi. Mäso je preto zdravšie a tuhšie. Tiež môžeme o mäse povedať, že nie je tučné ako bravčovina, hovädzina alebo jahňacina. Nesmieme zabúdať, že divinu pred prípravou musíme nechať odležať pár dní.

 John Fletcher tvrdí, že jelenie mäso by v jedálničku určite nemalo chýbať. Tiež zastáva názor, že ak by sme jedli len zverinu, netrpeli by sme žalúdočnými problémami a nepoznali by sme ani iné choroby ako napríklad cukrovku.

Diviak

Mäso je tmavé a má vyšší obsah tuku ako zvyšná raticová zver. Keby sme ho porovnali s bravčovým mäsom, tak mäso z diviaka má omnoho viac bielkovín, vitamínov a minerálov. V prípade ak by ste dostali chuť na pečeného diviaka, odporúčame vám stehno, bôčik, chrbát alebo koleno. Najchutnejšie chutia kance, ktoré vážia do 50 kg.

Srnec

Mäso je krehké, no patrí medzi najjemnejšie a najchutnejšie. Je vhodný pre ľudí, ktorí sa s divinou ešte len zoznamujú. Platí, že mäso hnedých srncov je lepšie ako mäso červených srncov. Za najušľachtilejšiu časť sa považuje chrbát, ktorý sa najčastejšie pečie v celku.

Jeleň

Mäso z jeleňa má tmavočervenú až čiernohnedú farbu. Arómou je výraznejšie ako srnčie mäso. Na prípravu guľáša je možné využiť stehno alebo plece.

Daniel

Zaraďujeme ho medzi najstaršie druhy divokej zveri. Jeho mäso je ľahko stráviteľné, svetlé a šťavnaté. V prípade divoko žijúcich danielov, má mäso pikantnú chuť. Príprava mäsa je rovnaká ako u jelenieho alebo srnčieho mäsa. Mäso sa často využíva aj do ragú a gulášov.

Muflón

Mäso sa vyznačuje výbornou chuťou. Jemné mäso majú prevažne mladé muflóny. Ak by ste dostali chuť na šťavnaté steaky, je možné si ich pripraviť zo stehna.

Prepelica

Bývali veľmi obľúbeným a častým terčom na poľovačkách. V súčasnosti pre ich nízky výskyt, sa už len chovajú na farmách. Prepelica sa najčastejšie pripravuje v celku s rôznymi plnkami.

Zajac

Najčastejšie sa živí trávou, obilím a ďatelinou. Mäso zajaca je tmavočervené a chuťovo najlepšie je mäso zo zajaca, kde zajac má viac ako jeden rok. Veľkú obľubu si získali najmä zajačie stehná.

Králik divý

Veľmi ľahko je možné si ho zameniť so zajacom, no môžeme ho aj veľmi rýchlo rozlíšiť. Králik v porovnaní so zajacom je výrazne menší a má kratšie uši. Mäso je svetlejšie, jemne ružovkasté a sladkasté. Ako aj zajačie mäso, je veľmi ľahko stráviteľné.

Bažant

Zaraďujeme ho medzi najdôležitejšiu pernatú zver. Najčastejšie sa živí hmyzom, semenami a larvami. V prípade starších bažantov sa môže stať, že mäso bude tuhšie. Preto ho v tomto prípade treba nechať predvariť. Najčastejšie sa pečie v celku s plnkou. Často sa pripravuje na víne alebo slaninke.

Jarabica

Jej mäso je veľmi jemné a krehké. Mladé jarabice sú veľmi vhodné na pečenie. Staršie si vyžadujú úpravu dusením. Pred pečením sa mäso odporúča obaliť alebo prešpikovať slaninou, aby si zachovalo svoju šťavnatosť.

Divá hus

Moc často ju na stoloch nenájdete. Mäso mladých divých husí je tmavé a typické svojou výraznou arómou. Pečeň je vhodná na prípravu paštéty.

Divá kačica

Jej mäso je tmavočervené a veľmi šťavnaté. Pred úpravou je potrebné kačicu stiahnuť z kože aby pach rybiny zmizol. Na kuchynské spracovanie je najvhodnejšia kačica plávavá.

Divina sa veľmi často dochucuje korením, ktoré je určené špeciálne na prípravu diviny. Toto korenie obsahuje celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Často býva doplnené aj borievkou a tymianom. Divina sa veľmi často pripravuje aj s ovocím ako napr. so slivkami, brusnicami ríbezľami a pod. Ovocie sa môže podávať vo forme zaváraniny, kompótu alebo omáčky.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz