
V rôznych kávach sa nachádza rôzne množstvo kofeínu. V krajinách Škandinávie je množstvo kofeínu výrazne nižšie ako na Slovensku alebo Česku.
Väčšina ľudí pije kávu pre jej povzbudivé účinky na organizmus. Postupom času sa na nej stávame závislými. Látka, ktorá vyvoláva túto "závislosť", je práve kofeín.
Množstvo kávy
Každoročne sa exportuje do sveta veľké množstvo kávy. V roku 2011 sa vyexpedovalo neuveriteľných 6,27 miliardy ton kávy. Najväčší podiel kávy na svete tvorí druh Arabica (až 61,6%). Zvyšok je druh Robusta, ktorý tvorí 38,4%.
Rozdiel v Arabice a Robuste je v obsahu kofeínu. Arabica ho obsahuje približne o polovicu menej ako Robusta. Robusta získava čoraz väčšie zastúpenie na plantážach, pretože poskytuje pestovateľom vyššie výnosy a jej vyšľachtené odrody si získavajú na svoju stranu aj kávových gurmánov.
Kofeín
Hlavnou príčinou pitia kávy a energetických nápojov, sú povzbudivé účinky kofeínu. Udržuje našu bdelosť, bystrí pozornosť a potláča únavu.
Podľa medzinárodnej organizácie pre kávu (ICO), je obsah kofeínu v druhu Arabica v rozmedzí 8-14 gramov v kilograme kávy a v prípade druhu Robusta je to 17- 40 gramov na kilogram.
Veľké množstvo kofeínu môže mať aj svoju opačnú stránku. Vedie k podráždenej nálade, nespavosti alebo bolestiam hlavy. Denná dávka kofeínu by nemala prekročiť 400mg, aby nedošlo predávkovaniu, tvrdí Anglická Agentúra pre bezpečnosť potravín (FSA). D-test uvádza, že pri Tesco Café Blend už 3 šálky denne prekračujú výrazne toto množstvo (1 porcia kávy predstavuje 7g kávy na jednu šálku).
Káva ako antioxidant
Antioxidanty pomáhajú organizmu zbavovať sa voľných radikálov, a teda čistia organizmus. Pomáhajú predchádzať cukrovke 2 typu a rakovine. Antioxidačné účinky kávy sú zhruba 10x vyššie ako u čaju alebo červeného vína.
Podľa D-testu najnižší obsah antioxidantov mala káva Tchibo Exclusice 100% Arabica (11.8g). Naopak najviac mala káva Albert Euro Shopper/ Filter Coffee (23,26).
Káva a jedovaté látky
Káva obsahuje aj obávaný jedovatý produkt plesne Aspergillus ochratoxin A, ktorý má karcinogénne účinky. Európskou komisiou pre členské štáty bol stanovený limit 5 mikrogramov v kilograme praženej kávy. Žiadna z káv tento limit neprekročila. Najviac ochratoxinu A bolo nájdeného v káve Tesco calue (2,4 mikrogramu).
K predchádzaniu vzniku tejto plesne sú nabádaní pestovatelia. Opatrenia proti jej vzniku zahrňujú celú škálu krokov. Mali by používať čisté plachty pri striasaní zŕn, nestriasať ich na zem, vetrať sklady a mnoho ďalších.
Ďalším karcinogénnym produktom nachádzajúcim sa v káve je akrylamid. Maximálne povolené množstvo nie je stanovené, no v prípade kávy je odporúčané maximálne množstvo 450mikrogramov/kg. Túto hranicu zľahka prekročili kávy Albert Euro Shopper/filter Coffee a Tesco
Vôňa a chuť kávy
Hodnotitelia mali možnosť udeliť 100 bodov za vôňu a chuť. Najlepšie hodnotená, len s 58 bodmi skončila Tesco Café Blend. V mierne nadpriemerných skončila ešte káva Tchibo Exclusive, s 56,8 bodmi.
Najhoršie výsledky dosiahla káva Albert euro Shopper /Groun Coffee, iba 22,2 bodu. Medzi podpriemernými skončili aj luxusné značky Davidoff Grande Cuveé Rich Aroma (33,1 boda) a Carte Noire Arôme (38,5 boda).
Dá sa v supermarkete kúpiť kvalitná káva?
V sprievodcovi kávových expertov (Ženeva 2011) je káva rozdelená do 4 tried kvality. Prvé dve triedy (výberová a vyššia kvalita) tvoria iba 10% z produkcie na trhu. Táto káva sa dá kúpiť iba v luxusných predajniach. 80 - 90% produkcie tvorí mainstreamová káva tretej kvality (tzv. supermarketová). Káva štvrtej kvality pozostáva z vysokého množstva poškodených zŕn. Do USA sa káva tejto kvality nesmie dovážať.
Výsledky porovnania 5tich mletých káv na D-teste nájdete vo fotogalérii.
Fotogaléria
Komentáre
