Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo s ovocím a zeleninou – zmrazovanie

rss

V minulom článku sme si predstavili pár tipov ako zavárať zdravšie, bez cukru. Dnes si na uchovávanie ovocia a zeleniny predstavíme iný spôsob – mrazenie.

Lepšie ako zaváranie

Mrazenie býva často obľúbenejšie hlavne z toho dôvodu, že ovocie si po mrazení ponecháva 80 – 90% pôvodných vitamínov. Naopak zaváraním sa z ovocia stráca vitamín C (niekedy až 100%), betakarotén a pektíny, ktoré sú prospešné napríklad pri znižovaní cholesterolu. Navyše sa mení farba, čiastočne tvrdosť ovocia a takisto sa mení aj jeho chuť. Pri klasickom zaváraní navyše ovocie obsahuje veľké množstvo bieleho cukru tým pádom má vyšší glykemický index a energetickú hodnotu (častokrát až raz takú vysokú).

Ako správne mraziť?

Mraziť by ste mali na mínus 30°C a nižšie, aby sa ovocie a zelenina zmrazili ihneď „šokom“ a tým pádom si udržali čo najviac vitamínov. Takisto je najlepšie mraziť hneď po zbere, pri dlhšom skladovaní v chladničke sa z ovocia vitamíny vytrácajú. Najlepší spôsob na mrazenie je mraziť po menších množstvách a v tenkých vrstvách. Inak vám z mrazených produktov môže vzniknúť jedna veľká ľadová hrča. Ovocie a zeleninka môžu ostať v mrazničke zhruba 3 až 12 mesiacov, záleží od druhu.

Treba si dávať pozor

Ovocie stráca svoju konzistenciu a čiastočne aj chuť. Stáva sa, že ovocie po rozmrazení už vôbec nechutí tak, ako by malo. To ale môže byť spôsobené pomalým či neskorým mrazením. Ďalšou príčinou môžu byť kryštáliky, ktoré pri mrazení vznikajú. Poškodzujú tuhosť potraviny tým, že trhajú bunkovú membránu ovocia a tým za z neho vytráca aj nutričná hodnota. Príliš hlboké mrazenie teda tiež nie je dobré.

Čo mraziť?

Niektoré druhy ovocia a zeleniny sú na mrazenie vyslovene nevhodné! Melón, citrusy, zemiaky, paradajky, uhorky či listovú zeleninu mrazením neuchováte. Mraziť spolu však nemusíte len jeden druh ovocia či zeleninky. Môžete si doma pripraviť napríklad zeleninkovú zmes do polievok  alebo sladký mix ovocia na zákusky.

Tip: Mrazené bylinky?

Bylinky si na rozdiel od zavárania môžete uchovať mrazením. Skvelé sú olivovo – bylinkové kocky. Nasekajte bylinky, vložte ich do formy na ľad a zalejte olivovým olejom. Keď sa bylinky zmrazia, vyberte ich do sáčku či mraziarenského vrecka a znovu vráťte do mrazničky. Takéto kocky sú výborné do varenia či šalátov, pretože bylinky ostávajú čerstvé. Vydržia zhruba 6 mesiacov. Ešte v zime si teda môžete uvariť jedlo z letných byliniek z vašej záhradky :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz