Zaváranie pozná každá gazdinka či gazdinko :). Aj keď je s ním plno roboty, nevieme si ho odpustiť a polku leta len zavárame a zavárame. Uvedomili ste si však niekedy, že pri zaváraní ovocia spotrebúvame neskutočne veľké množstvo bieleho cukru? Len si priznajme, koľkí z nás vyhľadávajú cez leto akcie na cukor len kvôli zaváraniu. Pritom cukor telu neprináša nič dobré. Biely cukor neobsahuje žiadne živiny len prázdne kalórie a jeho vysokou konzumáciou si privodzujeme únavu a zníženú schopnosť vykonávať obyčajné činnosti. Okrem toho spôsobuje nadváhu, cukrovku, zubný kaz či dokonca závislosť na bielom cukre. Veď to poznáte, tie naše nekonečné chute na sladké...
Zavárajte na slano
Keďže sa ale zavárania nechce vzdať azda žiadna gazdinka, ponúkame vám pár tipov, ako zaváranie trošku pozmeniť a ozdraviť. Namiesto cukru skúste použiť soľ. Ale len štipku! Do pohárikov naukladáme ovocie, pridáme štipku soli, zalejeme studenou vodou priamo z vodovodu a vysterilizujeme. Soľ z ovocia vytiahne jeho sladkosť, preto sa netreba báť inej chuti. Takéto kompótiky musia ale stáť minimálne mesiac – mesiac a pol, no vydržia až tri roky. Na takéto zaváranie je vhodné každé ovocie, od ríbezlí, marhúľ, sliviek až po jahôdky či černice. Ideálne zaváranie nie len pre diabetikov.
Zaváranie v ovocných šťavách
Pri zaváraní v ovocných šťavách platí, že zavárame v takej šťave, aký kompót pripravujeme. Chutiam a fantázii sa však medze nekladú, preto kľudne môžete vyskúšať rôzne kombinácie štiav a kompótov. Najprv si vylisovaním (na vinohradníckom lise) alebo odšťavením ovocia pripravíme šťavu. Môžeme ju v pomere 1:1 alebo 2:1 zmiešať aj s vodou, záleží na vás, aká sladkosť vám vyhovuje. Nálevom potom zalejeme ovocie a klasicky sterilizujeme. Keď však pracujeme s ovocnými šťavami, môžeme využiť aj techniku blanšírovania – predvárania. V ovocí zanechá viac výživových a chuťových látok. Našu šťavu – nálev, privedieme do varu, potom doň ponárame ovocie a necháme krátko povariť (3-5 minút, ponárať môžeme napríklad na sitku). Je dôležité, aby ovocie dosiahlo aspoň 70°C, čo nám zaručí, že všetky enzýmy sa šokom rozložia, aby potom neovplyvnili kvalitu ovocia. Takéto predvarené ovocie hneď po vybratí z nálevu dáme do pohárikov, zalejeme vriacim nálevom, zavrieme a sterilizujeme.
Rady na záver
Ani pri týchto typoch zavárania nezabúdajte, že najlepšie ovocie na zaváranie je trošku tvrdšie. Ak vám počas prípravy ovocie hnedne, skúste ho pokvapkať troškou citrónovej šťavy. Pri zaváraní zeleninky zase výraznú chuť robí ocot. Ak chcete octovú chuť zjemniť, použite vínny či jablkový. Použiť môžete aj balsamico, pre trošku netradičnú chuť postačí kvapnúť len pár kvapiek. Výnimočnosť zaváraninám dodajú aj bylinky či koreniny.
Ktoré zaváranie sa pozdáva vám? :)