Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo s nedozretými paradajkami?

rss

Často sa záhradkárom stáva, že im na kríčkoch paradajky jednoducho nestihnú dozrieť. Je však nutné zelené paradajky vyhadzovať?

Zberať alebo nezberať?

V prvom rade treba vedieť, či budú vonku v najbližších dňoch mrazy. Ak áno, je čas, aby ste úrodu definitívne pozbierali, aj keď je ešte zelená. Existuje totiž spôsob ako zistiť, či majú plody šancu na dozretie. Ak sú už v plnej veľkosti no stále zelené, rozrežte jeden z plodov a preskúmajte semienka. Plody vám dozrejú, ak má každé semienko okolo celého povrchu akoby gélovitú mazľavú hmotu. Ak nie, straty z úrody znížite tak, že použijete jeden z našich receptov na zelené paradajky.  

Chráňte ich a prežijú

Aj keď možno ešte neprídu mrazy, plody potrebujú na dozretie čo najvyššiu teplotu. Na podporu dozrievania môžete skúsiť zabaliť rajčiaky do bublinkovej fólie, ktorá bude slúžiť ako núdzový skleník a plody tak dozrejú skôr. Plne to však funguje len pre paradajky, ktoré majú „tesne pred dozretím“. To znamená, že sú už červenkasté, no ešte nie úplne zrelé. Nie stopercentne to funguje na paradajky, ktoré majú síce dobrú veľkosť, no sú zelené. Pre rajčiaky v kvetináčoch platí, že musia mať čo najslnečnejšie, najteplejšie a pred vetrom a mrazom chránené miesto.

Vyberte rastlinku zo zeme

Predpokladá sa, že plod bude lepšie zrieť na rastlinke, aj keď už nie je v zemi. Preto vyberte korene zo zeme a otraste ich od zeminy, môžete odrezať aj listy, no nemusíte. Potom rastlinku zaveste niekde na vzdušnom mieste, môže byť aj prístrešok či garáž, no ideálne je dať ju dnu do domu, kde sú priaznivejšie teploty. Paradajky by mali krásne dozrieť.

Hocikde okrem chladničky

Najhoršia vec, ktorú môžete s paradajkou po odtrhnutí z kríčku spraviť, je dať ju do chladničky. Totižto, paradajky uskladnené v teplotách pod 10°C zažijú veľký šok, pričom vznikajú rôzne chemické reakcie, čo zapríčiňuje stratu chuti. Pokiaľ ide o dozrievanie, etylén sa stáva vašim priateľom, pretože urýchľuje dozrievanie plodov. Navyše ho produkujú všetky dozreté plody. Skúste preto do škatule, papierovej tašky či drevenej zásuvky dať nedozreté paradajky spolu s banánom či jablkom (dajte pozor, aby neboli poškodené). Pre istotu ich často kontrolujte, no takto umiestnené plody by mali dozrieť v priebehu niekoľkých týždňov.

Pestujte zvláštne druhy paradajok

Ak chcete predĺžiť paradajkovú sezónu, zvážte pestovanie takých druhov paradajok, ktoré sa budú dať skladovať aj budúci rok. Ľudia sú síce zvyknutí kupovať paradajky v supermarketoch, no povedzme si úprimne: Komu chutia nezrelé paradajky zo supermarketu kupované v decembri? Nie sú pestované veľmi často, no majú hrubšiu kožu a môžu byť uskladnené ako jablká. Na ich uskladnenie budete potrebovať vlhký, dobre vetrateľný priestor s teplotou okolo 8 – 10°C. Bohužiaľ, u nás sa takéto druhy paradajok dajú zohnať len veľmi ťažko.

Zámerne pestujte zelené paradajky

Zelené paradajky sú veľmi podceňované. V južanských krajinách ako Portugalsko či Španielsko sú veľmi obľúbené, dokonca obľúbenejšie ako tie červené. Ani tieto semienka však u nás tak ľahko nedostanete. Ostáva nám len teda nechať si dozrieť tie nedozreté a prečkať celú zimu na novú sezónu. 

Komentáre

Marian Paštéka 14.10.2015, 09:12
Trochu jednoduchšie. Oberte zelené a aj čiastočne načervanané rajčiny a dajte ich do 3 - 5 litrového pohára spolu s jablkom. Podľa toho v akej fáze dozrievania boli Vám budú postupne dozrievať.Práve preto je najlepšie dolu dať zelené a hore tie len "zapálené". Skúsili sme to už minulý rok. Teraz ich mám v štyroch 4 litrových pohároch a nestačíme ich konzumovať.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz