Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo na jeseň v záhrade nerobiť

rss

Keďže sa na jeseň snažíme záhradu pred zimou čo najlepšie upratať, častokrát spravíme mnohé chyby, ktorými rastliny a záhradu viac poškodíme, ako jej pomôžeme. Akých chýb sa dopúšťame najčastejšie?

1.chyba: Záhradu zbavujeme všetkých rastlín

Odkvitnuté rastliny v nás často vyvolajú pocit, že je najvyšší čas zobrať nožnice a ostrihať ich. Mnohokrát pri tom ostriháme celú rastlinu vrátane listov, čo je veľká chyba. Listy a kvety, ktoré necháme opadať pod rastlinu, ju následne ochránia pred zimou, Plnia podobnú funkciu ako mulč, rašelina, kôra, seno, či hnoj zabraňujúce premrznutiu koreňov rastliny.

2.chyba: Striháme kry a stromy

Pri kroch a stromoch platí podobné pravidlo ako pri rastlinách - listy necháme opadať pod ker, či strom, aby ich ochránili pred zimou. Rovnako aj orezávanie krov a stromov na jeseň je chybou, ktorej by sme sa mali vyvarovať. Urobíme im tým totiž ranu a tú už spiace dreviny nie sú schopné zahojiť. Strihať by sme ich preto mali na jar, kedy sa preberajú k životu a ranu bez problémov zahoja.

3.chyba: Nebielime kmene stromov

Naši predkovia dobre vedeli, prečo kmene stromov na zimu bielia vápnom. Zabraňovali tým škodcom, odrážali od kmeňa stromu slnečné paprsky, čím sa strom neprehrieval. Kmeň stromu totiž obsahuje vodu, ktorá behom zimy zamrzne. Ak kmeň nezabielime, slnko ho ohreje aj na 15 stupňov. Následne keď naň slnko prestane svietiť, voda opäť zamrzne, čo zapríčiní roztrhanie pletiva a kmeň popraská.

4.chyba: Nepostaráme sa dostatočne o pôdu

Chybou v jesennej záhrade je aj myslieť si, že stačí z pôdy vytiahnuť všetky rastliny a pôda sa sama spamätá. Pôda je však základ a po sezóne je potrebné ju oživiť. Odporúčame na ňu dať hnoj, rašelinu, či kompost, podľa toho, čo sa chystáme na jar v pôde pestovať, a zmiešať ich s pôdou. Na jar tak bude pôda dýchať a rastlinám sa bude dariť.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz