Magazín
Autor Iva, článok bol vložený dňa 29.2.2016 a obsahuje 0 komentárov
V súčasnej modernej dobe prifarbovaných, konzervovaných, upravovaných, stabilizovaných a podobne potravín, je med jedinečný- je taký, aký nám ho poskytla naša príroda. A čo o ňom možno (ne)viete?
- Med je najstaršie sladidlo ľudstva.
- V dávnych dobách ho konzumovali členovia panovníckych rodov, aby boli urastenejší, zdravší a vynikali intelektom.
- Med bol považovaný za posvätný pokrm a symbol pravdovravnosti.
- Med bol súčasťou egyptských pohrebných rituálov. Mŕtvym sa do hrobu dávala nádoba s medom a po smrti panovníkov sa med dokonca vtieral do ich tiel.
- Med sa nikdy nepokazí.
- V egyptských pyramídach bol objavený med starý 3000 rokov. Bol úplne skryštalizovaný, ale po hygienickej stránke úplne v poriadku!
- V Ríme sa konali pravidelné trhy s medom, cena 1kg masla = 1kg medu, cena 1 ovce = cena 1 včelieho roja.
- Aristoteles si nechal zhotoviť úľ s priesvitnými stenami z rohoviny, aby mohol podrobnejšie sledovať život a prácu včiel.
- Vo vyspelých krajinách je ročná spotreba medu na osobu 1,5kg a u nás iba 250g, ale zato spotreba cukru 40kg.
- Pri pravidelnej konzumácii med pozitívne ovplyvňuje dlhovekosť.
- Na svete je okolo 480 druhov zaregistrovaných medov. Prakticky, každá kvitnúca rastlina dáva pôdu pre jednodruhový med.
- Na výrobu 1kg tohto tekutého zlata musí včela zozbierať nektár najmenej z troch miliónov kvetov a prekonať pri tom takú trasu, ktorá zodpovedá dĺžke priemeru našej zemegule.
- Typická vôňa medu je daná aminokyselinou fenylalanínu.
- Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu starostlivo uzavrite, aby obsah neprijímal vlhkosť a pachy.
- Med je jedinou potravinou, ktorá obsahuje všetky látky potrebné na prežitie, vrátane vody.
- Med dokáže pri cvičení dodať energiu, preto si do tašky na aerobik nezabudnite pribaliť vodu osladenú medom.
- Med je skvelý aj proti „opici“. Pred párty si vodu oslaďte lyžicou medu a rovnaký nápoj vypite aj pred spaním. Dve alebo tri lyžice medu skonzumujte aj hneď po prebudení- v nápoji, na chlebe, v jogurte alebo len tak a „opice“ sa určite zbavíte.
Komentáre
Pridať komentár
Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa