Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo je zdravé a čo nie?

rss

V svete plnom zásad zdravej výživy je naozaj ťažké rozlíšiť, čo je zdravé a čo nie je. Pomáhajú nám v tom nielen poznatky vedeckých výskumov ale aj rady trénerov, výživovým poradcov, a samozrejme, rady rodičov a okolia. Často sú ich odporúčania zavádzajúce. Aj potraviny, ktoré sa tvária ako zdravé, vedia prekvapiť!

Čo je zdravé a čo nie?

Vyznať sa v tom, čo je pre naše telo skutočne prospešné a zdravé, je čoraz ťažšie. Ako sa v tom, čo je zdravé, zorientovať? Ktoré sa vydávajú za zdravé a treba si dať pri ich výbere pozor? Sušené ovocie sa stalo symbolom zdravia a skvelým spôsobom ako doplniť telu chýbajú minerály, vitamíny a stopové prvky. Aj keď pri sušení dochádza k strate niektorých živín, vláknina, niektoré vitamíny, fytochemikálie a minerály, ostávajú zachované.

Sušené banány

Pozor si však dať napríklad na sušené banány! Považujeme ich za zdravé, často však bývajú dosladzované, smažené na palmovom oleji a nabité poriadnou dávkou konzervantov. Ani kalorická úspora sa nekoná. 100g sušených banánov má okolo 519 kalórií. Tie, ktoré sú pražené rozoznáte podľa farby. Namiesto žltej farby sú tmavo hnedé. Skutočne zdravú dobrotu v podobe sušených banánov si však môžete pripraviť v domácej sušičke ovocia!

Ryžové chlebíčky 

Ryžové chlebíčky sú cenené pre nízky kalorický index, sú vyrobené z celozrnnej ryže a sú označované za zdravú potravinu. Reč je však o ryžových chlebíčkoch bez polevy. Ak konzumujete tie čokoládové s chutnou sladkou polevou, berte na vedomie, že nemajú so zdravou potravinou nič spoločné. Sú plné cukru a na výrobu polevy sa používa palmový olej, lacné margaríny a čokoláda. Ak im neviete odolať a na ich konzumáciu ste si zvykli, kupujte si chlebíčky bez polevy. Chuť môžete zlepšiť namáčaním v čokoláde s vysokým obsahom kvalitného kakaa, ideálne s obsahom kakaa vyšším ako 70 percent.

Ovocie v konzerve

Často pripravujete domáci koláč, ale preferujete nákup konzervovaného ovocia? Áno, je to pohodlnejšie. To je asi tak všetko. Zdravý, aj keď domáci, tento koláč určite nebude. Z ostatných hľadísk, určite nerobíte dobre a zvoľte radšej prípravu makového alebo čisto tvarohového koláča. Konzervované ovocie je plné cukru a podľa viacerých výskumov, sa zo stien môžu do obsahu konzervy uvoľňovať toxické látky, napríklad bisfenol. Ten podľa odborníkov nepriaznivo vplýva na vývoj detí, spôsobuje neplodnosť a zvyšuje riziko srdcových chorôb, rakoviny a cukrovky. Ak nemáte možnosť použiť čerstvé, voľte radšej mrazené ovocie!

Dia výrobky 

To, že je daný výrobok vhodný pre cukrovkára, znamená že obsahuje namiesto prírodných cukrov umelé sladidlá. Výrobky s nízkym obsahom tuku alebo sacharidov s označením „dia“ alebo „light“ netreba považovať za zdravé!

Sója

Medzi vegetariánmi a vegánmi je sója mimoriadne populárnou potravinou. Kvôli nutričným hodnotám je považovaná za vegetariánske „mäso.“ Zdravá varianta to však vôbec nemusí byť. Treba si dať pozor aj na spôsob výroby. Ideálnym spôsobom výroby je fermentácia - tempeh, tofu, sójové mlieko alebo miso. Kvôli obsahu fytohormónov - rastlinných estrogénov sa konzumácia sóje odporúča pre ženy v menopauze. Naopak je nevhodná pre dojčatá a taktiež ľudí s alergiou či intoleranciou sóje. Nemožno ju preto označiť ako zdravú potravinu!

Celozrnné pečivo

To, že je chlieb posypaný semiačkami a tmavej farby neznamená, že je jeho konzumácia prínosná pre zdravie! Pozreli ste si niekedy zloženie obľúbeného pečiva? Vo väčšine prípadov je to mix farbív, konzervantov a dochucovadiel. Výrobcovia farbia bielu múku karamelom, aby vzbudzovala dojem „zdravého“ pečiva. V supermarketoch sa predáva dopekané mrazené pečivo a zákazníkov tak láka aj vôňa čerstvo upečeného pečiva. Vyberajte čerstvé pečivo, ktoré neobsahuje bielu pšeničnú múku. Ideálnou možnosťou výberu je celozrnné pečivo vyrobené z kvásku!

Ovocné jogurty

Ten istý prípad. Viete, čo znamená v zložení ovocná zložka? Je plná rôznych náhrad cukru a farbív. Určite je dobré uprednostniť výber bieleho jogurtu a ochutiť ho domácim džemom alebo orieškami a čerstvým ovocím. Alebo si vyrobte svoj vlastný domáci jogurt doma! Možností ako uprednostniť výber zdravej varianty je veľa!

Pozrite si aj Výborný domáci jogurt bez jogurtovača!

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz