Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo je to propolis?

rss

Z literatúry vieme, že aj propolis, podobne ako med, bol používaný už v dávnych dobách. Rímsky historik Plínius o ňom hovorí vo svojom diele História naturalis ako o liečebnom prostriedku. Slovo propolis sa odvodzuje od gréckych slov „pro“ (pre obranu alebo v obrane) a „polis“ (mesto). Propolis teda znamená obranu mesta (alebo úľa).

Faktory, ktoré sú pre včely spúšťadlom zberu propolisu nie sú celkom známe. Avšak je známe, že silnejším rozhodujúcim faktorom pre zber je faktor ročného obdobia, ako jeho dostupnosť. Včela medonosná získava propolis zo živíc a silíc zo stromov a krov. Do úľa ho donášajú lietavky- staršie včely, ktoré opúšťajú úľ. Včely ho používajú predovšetkým ako stavebnú a ochrannú látku. Upevňujú ním všetky otvory menšie ako 5mm, vyhladzujú voskové bunky, opravujú plásty a zatmeľujú usmrtené živočíchy, ktoré vnikli do úľa a na vynesenie z úľa sú príliš veľké. Jeho ochranná funkcia v úli je jednak v tom, že sa vytvorí tepelne izolačná vrstva na stenách úľu, ale aj v tom, že teplom sa z neho uvoľňujú prchavé látky, ktoré v úli vytvárajú antibakteriálnu atmosféru zabraňujúcu množeniu mikroorganizmov.

Jeho produkcia sa dá umelo zvýšiť tak, že sa strop úľa zakryje plastovou tkaninou s okami menšími ako 3mm, ktoré včely zatmelia. Potom, po stuhnutí v chladničke, sa propolis z tkaniny vymrví. Inak sa získava aj zo zoškrabiek z rámikov a stien úľa.

Propolis je žltohnedej, zelenohnedej až čiernej farby. Je podobný živici v tom, že v teplom prostredí je lepivý, v chladnom zase krehne a tuhne. Topí sa pri teplote 80-104˚C. Pri uskladnení vo vzduchotesných nádobách v tmavom a chladnom prostredí si udrží účinnosť až 5 rokov. Jeho nežiaduce účinky sú len zriedkavé. Obsahuje asi 180 látok, predovšetkým vosky, peľ, minerálne látky, flavonoidy, éterické oleje, organické a mastné kyseliny, sekréty rastlín. Je bohatý aj na výskyt stopových prvkov, ako napr. železa, hliníka, vanádia, vápnika, kremíka, mangánu, stroncia, sodíka a horčíka. Tieto prvky sú potrebné na optimálny priebeh fyziologických procesov. Ovplyvňujú premenu bielkovín, tukov, cukrov a syntézu proteínov v organizme, schopnosť tepelnej regulácie organizmu, tvorbu krvi a kostí, ako aj imunologické reakcie.

Využíva sa najmä vo farmaceutickej oblasti v humánnej aj veterinárnej medicíne. Propolis je antibiotikum porovnateľné s bežne používanými antibiotikami, ako je penicilín. Je schopné upevniť imunitný systém. Aj preto je vhodný nielen na liečenie ochorení, ale aj na posilnenie a podporu imunitného systému človeka. Používa sa aj v kozmetike na výrobu krémov proti starnutiu, vlasových kondicionérov, deodorantov, dezinfekčných, antioxidačných a ochranných prostriedkov. V technickej oblasti je využívaný napríklad ako ochrana dreva v lakoch na drevo.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz