Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo je to kukuričný škrob? Je kukuričný škrob bezlepkový? Je zdravý?

rss

Iste ste si už neraz všimli nápis kukuričný škrob na výrobkoch v obchode. Kukuričný škrob sa dá kúpiť aj samostatne ako biely prášok bez chuti, ktorý sa často pridáva do polievok, omáčok i do pečiva. Zamysleli ste sa už ale nad tým, čo je to ten kukuričný škrob? Dá sa považovať za zdravú prísadu do jedla?

Zloženie kukuričného škrobu

Kukuričný škrob je vyrobený z kukurice, ale jeho nutričná hodnota je odlišná. Napriek tomu, že kukurica obsahuje veľa potrebných živín, tým, že na výrobu kukuričného škrobu sa z nej extrahuje len škrob, veľa živín v ňom už nie je. Obsahuje len kalórie, sacharidy a minimálne stopové množstvá (menej ako 1% dennej odporúčanej spotreby) železa, fosforu, vápnika, horčíka, draslíka, sodíka a zinku.  

Použitie kukuričného škrobu

Kukuričný škrob je spracovaný škrob, ktorý sa pôvodne používal na škrobenie bielizne a stále sa pomerne často používa ako zahusťovadlo pri varení polievok, omáčok, ale aj dezertov, ako sú krémy a pudingy, alebo aj ako čistiaci prostriedok. Na odstránenie škvŕn, čistenie kuchynských spotrebičov, či dokonca zmiernenie podráždenia pokožky a zbavenie sa zápachu nôh je kukuričný škrob veľmi vhodným prostriedkom, pretože neobsahuje zbytočné chemikálie, ako iné prostriedky z drogérie. Niečo iné je to ale s jeho konzumáciou. Dá sa totiž nahradiť inými, zdravšími a prirodzenejšími alternatívami, napr. polievku môžete zahustiť aj najemno postrúhaným zemiakom alebo môžete použiť tapiokovú múku, či Arrowroot, koreňový škrob získaný z koreňa rastliny maranta.

Je kukuričný škrob bezlepkový?

Áno, kukuričný škrob je bezlepkový. Keďže kukuričný škrob neobsahuje žiadne bielkoviny a je zložený len zo sacharidov, považuje sa za bezlepkový. V mnohých receptoch môžete použiť kukuričný škrob ako náhradu múky. Pri jeho použití by ste ale mali pamätať na to, že je lepším zahusťovadlom ako múka a tak si v recepte vystačíte s jeho polovičnou dávkou v porovnaní s múkou.

Je kukuričný škrob vegánsky?

Aj na túto otázku je odpoveď áno, keďže kukuričný škrob nie je vyrábaný zo žiadnych živočíšnych produktov. Niektorí vegáni dokonca kukuričný škrob a vodu využívajú ako náhradu vajíčok pi varení a pečení. Pre dosiahnutie rovnakej konzistencie ako vajce, stačí skombinovať jednu polievkovú lyžicu kukuričného škrobu s tromi polievkovými lyžicami teplej vody.

Je kukuričný škrob zdravý?

Kukuričný škrob je spracovaný škrob a obsahuje len kalórie a uhľohydráty, bez bielkovín, cukrov, vlákniny, vitamínov alebo minerálov. Takže odpoveďou na túto otázku nie je ani jednoznačné áno, ani nie. Pokiaľ však budete kukuričný škrob konzumovať v malých dávkach, nemôže vám uškodiť.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz