Minimálna trvanlivosť
Dátumom minimálnej trvanlivosti sú označované výrobky, ktoré si do tohto dátumu pri splnení podmienok skladovania uchovávajú svoje špecifické vlastnosti.
Vypršanie dátumu minimálnej trvanlivosti neznamená, že potravina je zdraviu škodlivá. Väčšinou ide len o zníženie kvality výrobku. Konzumovaním takýchto výrobkov sa nevystavujeme zdravotnému riziku. Po tomto dátume potravina môže zmeniť svoju štruktúru alebo znížiť kvalitu chuti. Väčšinou sú týmto dátumom označované potraviny s dlhšou trvanlivosťou.
Dátum spotreby
Týmto dátumom sú označované potraviny určené na rýchlu spotrebu, akými sú napríklad mliečne výrobky. Po tomto dátume môžu výrobky pre nás predstavovať zdravotné riziko.
Tieto potraviny na obale obsahujú spôsob skladovania, pri ktorom si potravina udrží do dátumu spotreby svoju chuť a zloženie.
Potraviny bez dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti
Existujú potraviny, ktoré nemusia obsahovať dátum spotreby ani minimálnej trvanlivosti. Sú to potraviny, ktoré nepodliehajú skaze – múka, cukor, soľ, potraviny s obsahom alkoholu minimálne 10%, žuvačky, ocot...
Výrobky so zľavou po dátume spotreby
Pokiaľ výrobok je po dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti, obchodník ho musí stiahnuť z predaja. Takýto tovar nemôže byť predávaný ani so zľavou.
Obchodník je oprávnený predávať tovar so zľavou iba vtedy, ak sa tovar blíži k dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti.
Zaručene čerstvé potraviny získate u svojich lokálnych dodávateľov. Tí ručia svojim menom za kvalitu potravín, ktoré ponúkajú.