Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo hovorí o našom stravovaní Ájurvéda?

rss

Ájurvéda je tradičná indická náuka predstavujúca komplexný preventívny a liečebný systém, zameraný na udržavanie telesnej a duševnej rovnováhy a zdravia. Na rozdiel od západnej medicíny ájurvéda posudzuje každého človeka individuálne a zakladá si na blízkom, až dôvernom vzťahu liečiteľa a pacienta. Jednou z oblastí ktorými sa ájurvéda zaoberá, je stravovanie.

 

Postoje ájurvédy k našim stravovacím návykom:

 

A/ Bežne konzumujeme tie isté jedlá a potraviny po celý rok bez ohľadu na ročné obdobie.

Ájurvéda = jedálny lístok je potrebné výrazne prispôsobovať podľa ročných období.

 

B/ Takmer vždy sa najužšia rodina alebo iná blízka skupina ľudí stravuje rovnako, podľa spoločného jedálnička. Keď sú v nedeľu rezne s hranolkami, dajú si ich všetci od 7 ročnej dcéry cez jej 30 ročných rodičov až po obézneho starého otca.

Ájurvéda = každý jedinec by mal mať individuálne vypracovaný jedálny lístok podľa svojej telesnej stavby, zdravotného stavu (fyzického aj psychického) a prevládajúcej konštitúcie (energie váta, pitta alebo kapha).

 

C/ Jeme náhodne, niekedy aj každú hodinu či dve (o 15.00. obed, o 16.30. sladký olovrant, o 17.30. len tak pre chuť niečo dobré z chladničky, o 19.00. večera...).

Ájurvéda = treba dodržiavať dostatočný odstup medzi jednotlivými jedlami, aby sa nenarušoval už spustený tráviaci proces ďalším jedlom (všeobecne sa odporúča jesť v trojhodinových intervaloch).

 

D/ Často si doprajeme ako najvýdatnejšie hlavné jedlo dňa večeru (večer konečne máme po náročnom dni čas) alebo raňajky (keďže sa to u nás všeobecne odporúča).

Ájurvéda = hlavným jedlom dňa je obed, kedy je najsilnejší “oheň na trávenie” (agni).

 

E/ Jedávame bez ohľadu na to, či sme hladní. Ak dieťa nechce raňajkovať či obedovať, nútime ho k tomu.

Ájurvéda = bez pocitu hladu netreba jesť, ani nikoho nútiť k jedeniu ak nie je hladný (vrátane detí).

 

F/ Jeme nesústredene, často napochytre, za telkou či s dobrou knihou na stole. Takisto na nudu, stres a smútok reagujeme ďalšou porciou jedla.

Ájurvéda = jesť sa musí s plným sústredením na jedlo, pokojne a pomaly, dôkladne žuť. Nikdy nejesť v zlej nálade, ani jedlo len tak bezmyšlienkovite “zhltnúť”.

 

G/ Prejedáme sa. Keď nám chutí, nevnímame alebo ignorujeme signály žalúdka že už má dosť.

Ájurvéda = neprejedať sa. Nikdy.

 

H/ Počas jedla, pred jedlom ale aj po jedle sa podľa chuti napijeme.

Ájurvéda = nepiť krátko pred jedlom, počas jedla ani krátko po jedle, riedi to tráviace šťavy. V prípade potreby vypiť popri jedle len minimum vody (max. dve deci). Nastaviť si pitný režim tak, aby nekolidoval s časom jedla.

 

I/ Najeme sa kedykoľvek, aj o pol piatej ráno či tesne pred polnocou.

Ájurvéda = nikdy nejesť pred 7. hodinou rannou, ani večer po 19. hodine.

 

J/ Milujeme chladené a ľadové nápoje.

Ájurvéda = v žiadnom prípade nepite chladené a ľadové nápoje, spomaľujú metabolizmus a ochladzujú “tráviaci oheň” (agni).

 

K/ Jedlá kombinujeme náhodne.

Ájurvéda = jedlá treba kombinovať premyslene tak, aby sa uľahčilo trávenie. Niektorým kombináciám sa treba vyhnút. Napríklad nikdy nejedzte čerstvé ovocie (varené sa môže) spolu s iným jedlom (ani krátko po sebe), a uprednostňujte jednoduché jedlá pred komplikovanými chodmi z mnohých surovín. Keď už, treba ovocie zjesť skôr pred jedlom ako po jedle.

 

L/ Jeme polotovary, konzervované a ohrievané jedlá.

Ájurvéda = v maximálnej možnej miere uprednostnite čerstvé potraviny.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz