Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo ešte v septembri stihnúť?

rss

Pripravujete už záhradku na zimu? Blíži sa nám koniec septembra a preto vám dávame do pozornosti ešte niekoľko prác, ktoré by ste určite tento mesiac mali v záhradke stihnúť.

Zber úrody

Na záhradách či v sadoch dozrieva posledná úroda zeleniny a ovocia, ktorú treba pozbierať. Aj počas obdobia zberu stále obtrhávajte burinu a rastlinky zalievajte. Úrodu môžete uložiť na zimu, no poobtĺkané či poškodené plody spracujte čo najskôr. Poškodené plody ovocia nenechávajte na stromoch, mohli by byť zdrojom chorôb.  

S hroznom opatrne

Okrem jabĺk, neskorých broskýň či hrušiek sa v tomto období zberá napríklad aj hrozno, s tým však narábajte opatrne. Zberajte len za suchého počasia a strapce odstrihávajte nožnicami. Biele odrody je dobré zbierať za chladnejších dní, do 15°C, naopak modré sa môžu zberať až do teploty 20°C. Zberať by ste mali do väčších nádob, aby sa bobuľky nepootláčali, no nenechávajte ich dlho čakať a čo najskôr po zbere spracujte. Ak ešte hrozno nie je úplne zrelé, skôr dozrie, ak ostriháte listy. To však priláka vtáky, preto ho treba prikryť sieťou.

Rozmnožte si rebarboru

Do polovice septembra sme vysádzali jahôdky, teraz prišiel čas na výsadbu nových sadeníc malín. Okrem toho si však delením môžeme rozmnožiť aj rebarboru. Ak to stihnete do konca mesiaca, už na jar sa môžete tešiť na prvú rebarboru. Niekoľko dní pred sadením zapracujte do pôdy hnojivo. Korene nenechávajte vyschnúť na slnku, ale hneď saďte. Každý koreň musí mať dobre vyvinutý rastový vrchol, čiže zdravý puk a niekoľko koreňov. Jednotlivé oddenky sadíme od seba vo vzdialenosti  80cm až do jedného metra. Vrcholový puk by mal byť 3 až 5cm pod povrchom, nie hlbšie ako rástli v materskom trse. Sadeničku potom dobre zalejte.

Chráňte rastlinky pred mrazom

Z balkónov, terás či záhrad treba rastlinky prenášať dnu. Najprv tie najexotickejšie, ako napríklad kaktusy či palmy, potom ostatné. Vhodné je aj popresádzať si bylinky do črepníčkov na zimu, napríklad petržlen či pažitku. Ak sa už objavujú prvé nočné mrazíky, plodovú zeleninu zakryte netkanou textíliou alebo fóliou.

Koniec mesiaca je vhodný aj na ošetrenie stromčekov pred chorobami a škodcami alebo na prípravu jám na neskoršiu výsadbu ovocných stromov.  Aké sú vaše tipy na posledné septembrové práce?

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz