Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čím nás zásobí kačacie mäso?

rss

Kapusta, lokše a poriadny kus kačice. Zrejme existuje len málo ľudí, ktorí by si takúto dobrôtku odopreli. Jedlo typické počas vianočných sviatkov či tradičných kačacích hodov. Viete však, čo spolu so skvelou chuťou z kačice do tela dostávate?

Kačice na Slovensku

Kačice domáce sú vyšľachtené z divých kačíc. Na Slovensku a v jeho okolí sa ako kačky tak aj husi chovali už veľmi dávno. Ich kvalita bola skutočne vysoká, hlavne vďaka výbehu, čerstvej pastve a vzduchu. Ešte zhruba pred 80 – 90 rokmi sa na našom území odchovalo zhruba milión týchto zvierat. Logicky, aj ich spotreba bola vyššia. V predošlých pár desiatkach rokov však nastal v chove útlm a väčšina z kačíc a hús zjedených na Slovensku pochádza zo zahraničia.

Mäsko

Kačacie mäso je veľmi lahodné a nájde sa len veľmi málo ľudí, ktorým by nechutilo. Tmavo červené mäso má jemnú chuť, no treba o ňom vedieť, že je ťažko stráviteľné. Je veľmi kalorické a tučné, tučnejšie ako bravčové. Ak by sme sa mali rozprávať o číslach, v 100g obsahuje v prieme 209 kalórií. Na toto číslo sa však nespoliehajte, pretože každá časť kačice obsahuje iné množstvo tuku. Najviac ho je v kožke, o polovicu menej napríklad v prsiach. Deťom sa ho neodporúča podávať, keďže im môže príliš zaťažiť žalúdky.

Čo ešte obsahuje?

Odradili vás tieto informácie od kačíc? Určite by nemali. Konzumácia „raz za čas“ nám naopak dodá viac dobrého, ako zlého. V kačacom mäse nájdeme okolo 18 gramov kvalitných bielkovín, ktoré ako vieme, sú dôležité pri regenerácii a silnej svalovej hmote. Okrem toho obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú zodpovedné za zdravé srdce. Je zdrojom vitamínov A, E, K a niektorých minerálov a stopových prvkov ako napr. draslík, horčík, selén a zinok. Kačacie mäso je bohaté aj na vitamíny skupiny B a to hlavne B2 – riboflavín (rastový vitamín), B3 – niacín (nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, podobne ako B2 podporuje metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín), B6 – pyridoxín (potrebný pre červené krvinky, vplýva na zdravé kosti).

Kačacia masť

Kačacia masť je obľúbená rovnako ako mäso, poznala ju aj tradičná slovenská kuchyňa. V iných európskych kuchyniach bola ešte pred predajom priemyselne spracovaných olejov používaná na prípravu pravých hranoliek. Hovorí sa, že vraj ak ochutnáte hranolky robené na kačacej masti, iné už určite nebudete chcieť. Využiť ju môžete aj miesto masla do pečenia, cesto s kačacou masťou je dokonca vláčnejšie, než klasické. Škodlivá nie je ani z lekárskeho hľadiska. Neobsahuje takmer žiadny cholesterol, práve naopak, vraj jeho hladiny znižuje. Jej konzumácia sa, podobne aj ako bravčovej či husacej, odporúča pri chorobách žlčníka, pečene a čriev. Proti kašľu je však účinnejšia než bravčová. Na noc si nahriatu kačaciu masť natrite na priedušky a previažte šatkou. Pomáha na suchý a dráždivý kašeľ.

Pár tipov k príprave

Kačaciemu mäsu by sa malo pristupovať ako ku steakom. Aby bolo lahodné, nesmie byť spečené a suché, no malo by byť v strede ružové. Vtedy v ňom zostanú všetky šťavy a arómy. Ešte viac pomáhajú ich chuť zjemniť jabĺčka. Použite kyslé, nie však sypké, aby sa pri pečení nerozpadli. Okrem toho sa ako marináda na kačacie mäso veľmi hodí sójová omáčka zmiešaná s medom. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz