Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čím nahradiť maslo

rss

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, čo je to maslo? Je maslo z mlieka? Pravé maslo je výrobok vyrobený z kravského mlieka, známeho ako mliečny tuk. Skladá sa preto z 80% tuku - to je časť, ktorá bola oddelená od mliečnych sacharidov a bielkovín. Teda áno, maslo je z mlieka. Vzhľadom na vysoký obsah tuku, a v poslednom čase často sa vyskytujúcou intoleranciou laktózy, hľadá mnoho ľudí spôsob, ako a čím maslo nahradiť pri pečení, varení, ale aj v každodennom použití pri natieraní na chlieb.

Náhrady masla

Existuje viacero náhrad za maslo. Avšak dávajte si pozor, aby ste ho nenahradili niečím, čo je nezdravé. Nie je riešením namiesto masla konzumovať spracované náhrady masla, ako je margarín. Namiesto toho si radšej vyberte niektorú zo zdravších možností, ktoré uvádzame nižšie. 

Kokosový olej a kokosové maslo

Hoci kokosový olej je v poslednom čase skôr odsudzovaný ako nezdravý, v správnej miere ho do svojho jedálnička zaradiť môžete. Je vynikajúci na varenie a ak ho použijete do mufín alebo na ňom opečiete tousty, určite neoľutujete. Rovnako chutné je aj kokosové maslo, ktoré pridá správne sladkú a kokosovú chuť k takmer každému jedlu.

Bambucké maslo

Čítate správne – bambucké maslo :). Nemusí byť použité len v kozmetike pre zdravú pokožku, ale aj v kuchyni. Je skvelou alternatívou k maslu. Je plné antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín a vitamínu E. Pri jeho kúpe však dbajte na to, aby ste kupovali čisté, nerafinované verzie a radšej malé množstvá, nakoľko toto maslo sa rýchlo kazí.

Kakaové maslo

Kakaové maslo je ďalšou z alternatív k maslu a je považované za zdravý tuk. Používa sa aj pri výrobe čokolády. Obsahuje veľa antioxidantov a polyfenolov, ktoré znižujú riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Kakaové maslo zlepšuje imunitu a znižuje zápaly v tele. Rovnako ako pri bambuckom masle sa vždy presvedčte, že kupujete 100%- né kakaové maslo bez žiadnych aditív.

Avokádo

Roztreté avokádo obsahuje jedny z najzdravších tukov. Je výborné vo vajíčkach, dodáva jemnosť v smoothie nápojoch a navyše je ešte aj plné živín a vlákniny. Výskumy tiež naznačujú, že môže zabrániť rastu rakovinových buniek a zápalom.

Extra panenský olivový olej

Olivový olej asi nikomu predstavovať netreba. Pri kúpe extra panenského olivového oleja si hlavne dávajte pozor na to, aby bol skutočne pravý. Zistiť to môžete aj podľa ceny, pretože za kvalitu sa, žiaľ, platí. Najlepšie sú oleje zabalené v tmavých fľašiach.

Tekvicové pyré

Tekvicové pyré je výborné pridané v neochutenom bielom jogurte, na chliebe, v koláčoch a muffinoch. Dostanete tak do tela vitamín K, draslík, vlákninu a to za príjmu len minimálneho množstva kalórii. V recepte používajte ¾ hrnčeka tekvicového pyré namiesto 1 hrnček masla.

Jablkové pyré

Jablkové pyré pridá vynikajúcu chuť každému jedlu s ovsenými vločkami, či s chia semienkami. Neobsahuje veľa kalórii. Má sladkastú chuť. Obsahuje vlákninu a vitamín C. Môžete ho jesť namiesto masla s chlebom, či pridať do koláča.

Majte na pamäti, že aj niektoré z týchto nahrážok masla sú bohaté na tuk. Hoci to môže byť zdravý tuk, kľúčom k správnemu stravovaniu je venovať pozornosť tomu, koľko tukov denne prijmeme.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz