Baklažán si v poslednej dobe v našej kuchyni, ale aj na grilovačkách získava čoraz väčšiu popularitu. Táto plodina, ktorá má občas jemne horkú chuť, kvitne na fialovo. Je samoopelivou rastlinou, z ktorej konzumujeme len plody.
Prof. Hričovský Vám prezradí o chutnom baklažáne viac.
„Pochádza z Indie, dnes už je táto zelenina obľúbená v celom svete. U nás má len málo pestovateľov – predovšetkým na južnom Slovensku. Má nízku energetickú hodnotu iba 110 kJ na 100 gramov. Baklažán je preto vhodný pri akýchkoľvek diétach. Obsahuje vitamín C, ale aj vitamíny B1 a B2. Z minerálnych látok je významný obsah vápnika, ale aj fosforu, horčíka a železa. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje vylučovanie žlče a tým aj trávenie potravy. Najčastejšie ho upravujeme na vyprážanie. Mnohé gazdinky ho dusia na cibuľke alebo plnia napríklad mäsovými či zeleninovými plnkami. Patrí do čeľade, kam radíme papriku, zemiaky a paradajky. U nás je baklažán jednoročnou rastlinou a narastie až do výšky 1,5 metra. Pestovať ho môžeme v lokalitách, kde sa darí paradajkám a paprike. Najlepšie sa baklažánu darí v miestach s dostatkom vodných zrážok a sadíme ho ako predplodinu špenátu, reďkovky, kalerábu či hlávkového šalátu. Priesady vysádzame na vzdialenosť 60 až 70 centimetrov. Baklažán dozrieva v druhej polovici augusta až do neskorého októbra.“
Buďte ale pri výbere a konzumovaní baklažánu opatrní. V prípade, ak sa na dužine nachádzajú hnedé fľaky, je jasné, že plod je preležaný alebo prezretý, a nie je vhodný na konzumáciu. Nedozreté baklažány dokážu byť dokonca pre človeka jedovaté. Obsahujú jedovatý alkaloid solanín. Z tohto dôvodu sa surové plody nekonzumujú.
Ďalšie rady a tipy nájdete na https://www.facebook.com/Rady.do.zahrady.profesor.Hricovsky?fref=ts.