Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chutná voňavá škorica

rss

Chutná, voňavá škorica pomáha, ale môže aj uškodiť. Toto starodávne korenie používali už starí Egypťania, ktorým pomáhala pri mykózach nôh, či žalúdočno-črevných problémoch. V Číne bola škorica cenená viac ako zlato.  V priebehu histórie sa jej obľúbenosť rozšírila po celom svete a ešte aj v súčasnosti patrí medzi top korenia.

Škoricové tyčinky alebo prášok

Škorica je dostupná v dvoch formách- tyčinkách (zvitkoch) a v práškovej forme. Aký je medzi nimi rozdiel? Zvitky vydržia dlhšie uskladnené, pomletá škorica má silnejšiu arómu. Pokiaľ sa dá, škoricu pred jej kúpou ovoňajte a presvedčte sa o jej čerstvosti.

Prínosy škorice

Škorica patrí medzi prírodné prostriedky znižujúce hladinu cukru v krvi. Tento fakt potvrdil výskum uverejnený v roku 2003 v odbornom časopise Diabetes Care. Už 1 g škorice denne dokáže nielen znížiť hladinu cukru v krvi, ale aj hladinu LDL cholesterolu a hodnoty triglyceridov. Tak bol aj odborne potvrdený pozitívny vplyv škorice na liečbu cukrovky.

Škorica sa osvedčila aj pri chudnutí. Keďže škorica patrí medzi „hrejivé korenie“, zabezpečuje v tele vytvorenie tepla. Toto teplo spotrebúva energiu a tým aj kalórie. Ak sa teda snažíte zhodiť nejaký ten kilogram, skúste zaradiť na váš jedálniček škoricu a uvidíte, že vám pomôže.

Môžete si vytvoriť aj zmes liečiacu kožné ochorenia (ekzém, lišaj, akné). Stačí, ak zmiešate med a škoricu v pomere 50:50 a natriete si postihnuté miesto.

Máte problém s vypadávaním vlasov a nechcete si kupovať drahé šampóny, ktoré aj tak nepomáhajú? Skúste si spraviť masku z teplého olivového oleja, 1 čajovej lyžičky medu a 1 čajovej lyžičky mletej škorice. Nechajte účinkovať 15 minút a opláchnite.

Ak vás trápi zápach z úst, vyskúšajte ústnu vodu pripravenú zo zmesi vody, medu a škorice. Dych vám spríjemní na celý deň.

Škorica je prospešná aj pre ženy, keďže poskytuje úľavu od menštruačných kŕčov a ďalších ženských problémov.

Pozor na nepriaznivé účinky

Škorica obsahuje látku kumarín. Táto látka je toxická pre pečeň a obličky, preto by so škoricou mali byť opatrní najmä ľudia s pečeňovými problémami. Aj tehotným ženám sa škorica odporúča len ako občasné korenie.

Nepreháňajte to ani s množstvom. Odborníci odporúčajú pol až jednu čajovú lyžičku denne, prípadne 1 až 6 gramov.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz