Dokázali by ste si tipnúť, odkiaľ pochádza pažítka? Hovorí sa, že odniekiaľ z okolia jazera Bajkal. Kedysi tam zohrávala vysokú rolu, považovali ju totiž za veľmi silné afrodiziakum. Spočiatku rástla divo, no neskôr si ľudia začali čoraz viac uvedomovať jej skvelú chuť a účinky. Viete, ako na naše telo pôsobí, alebo ako s ňou zaobchádzať?
Ako ju trhať?
Najlepšie urobíte, ak pažítku nebudete trhať, ale strihať nožnicami. Stonky sa tak nepokrčia. Nestrihajte však blízko pri korienkoch, mohli by vyschnúť. Zastrihnite si len pár centimetrov vňatky, aby mala silu znovu dorásť.
Skladovanie
Ak nemáte pažítku po ruke a potrebujete si ju pripraviť do zásoby, skladujte ju v chladničke. Pokojne ju dajte do uzatvárateľného vrecka alebo zabaľte do vlhkého obrúsku. Pozor si ale dajte na plesne, ktoré by sa mohli na obrúsku vytvoriť. Určite však pažítku nesušte. Stráca svoju prirodzenú cibuľovo – cesnakovú chuť aj vôňu. Bola by vám teda zbytočná. Neupravujte ju ani tepelne, ak tak len veľmi krátko. Varením sa z nej stráca mnoho vitamínov.
Čistí a znižuje krvný tlak
Pažítka je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu K u nás. Ten nám pomáha udržať si zdravé kosti. Okrem toho pažítka pôsobí ako tzv. stomachikum čo znamená, že podporuje chuť k jedlu a tvorbe tráviacich štiav. Bojuje proti črevným parazitom, črevá čistí a podporuje trávenie. Okrem spomínaného vitamínu K obsahuje aj céčko, betakarotén, draslík a vápnik. Do pomazánok či len tak na chlebík sa ju teda určite oplatí pridať!
Aróma pažítky odpudzuje hmyz. Postavte si ju do črepníka na kuchynskú parapetu a nielenže ju budete mať vždy po ruke, do kuchyne vám už nevletí žiadna mucha :)