Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chudnime so strukovinami

rss

Chudnutie rôznymi diétami a hladovkami nie je zdravé. Diétológovia odporúčajú hlavne pravidelnú a vyváženú stravu.

Strukoviny poskytujú alternatívu k mäsovým potravinám. Podľa odborníkov na výživu, by sa mali na našich jedálničkoch objavovať niekoľkokrát do týždňa, obzvlášť u vegetariánov. Strukoviny poskytujú telu bielkoviny, dôležité pre svaly. 

Prečo sú vhodné pre chudnutie?

Veľa ľudí spochybňuje strukoviny ako vhodnú potravu pre chudnutie, keďže obsahujú tuky. Tuky obsiahnuté v strukovinách však patria medzi tie "dobré" tuky. Sú to tzv. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné na vstrebanie vitamínov rozpustných v tukoch.  Poskytujú nám aj ochranu proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Telu dodávajú železo, horčík, vápnik, meď, zinok a draslík. Vďaka škrobom nás nabijú energiou.

Pomalé vstrebávanie zabraňuje výkyvom glukózy v krvi, vďaka čomu nám nehrozí, že dostaneme neovládateľnú chuť na sladké.

Sú kľúčové pre látkovú výmenu v tele, napomáhajú zlepšovaniu trávenia, uľavujú črevám a znižujú škodlivý cholesterol. 

Vedľajší efekt

U väčšiny ľudí sa pojem fazuľa, šošovica, hrach a iné spája s pojmom plynatosť.  Tej sa dá z časti predchádzať správnou prípravou. Pri varení treba použiť prísady zmierňujúce nadúvanie, ako je majoránka, rasca, fenikel, bazalka, alebo ich varíme s morskými riasami. Organizmus ľahšie vstrebe strukoviny vo forme kaše alebo polievky. K najstráviteľnejším odrodám patrí sójový syr tofu a červená šošovica. Konzumovať by sa mali so zeleninou v malých dávkach, nekombinovať s potravinami obsahujúcimi bielkoviny (vajcia, údeniny).

Strukoviny treba pred varením cez noc nechať namáčať. Netreba to však prehnať, aby nestratili svoje vitamíny a minerály (šošovica 3-5 hodín, zelená sója 6 hodín, fazuľa, žltá sója, cícer, hrach 10-12 hodín).

Pri istých chorobách sa nesmú strukoviny jesť. Obsahujú purín, ktorý komplikuje liečbu. Nie sú vhodné pri DNU, pálení záhy, hepatitíde, podráždenom žlčníku, pri diéte po salmonelóze alebo peptických vredoch. 

U viacerých ľudí sójové bôby vyvolávajú alergiu. Po zjedení netreba podceniť príznaky ako tráviace ťažkosti alebo bolesti hlavy.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz