Chilli papričky, veľmi dobre známe najmä pre milovníkov štipľavého, majú svoje miesto v kuchyni. Táto štipľavá lahôdka je bohatá na vitamíny, horčík a betakarotény. Dokáže pomôcť imunite, ale aj lepšie naštartovať spaľovanie tukov. Na svete existuje približne 3000 druhov chilli papričiek.
Chilli papričky obsahujú látku kapsaicin, ktorá sa využíva v medicíne. Kapsaicin dnes býva súčasťou mnohých krémov alebo mastí, ktoré pomáhajú uvoľňovať bolesť. Takéto prípravky stačí len priamo naniesť na boľavé miesto a výsledok poznáte hneď.
Ak chcete z chilli papričiek vyťažiť čo najviac, mali by ste ich konzumovať čerstvé. Dajú sa jesť aj v sladkokyslom náleve alebo aj sušené, kde ich môžete pridať do polievok či omáčok. Aby chilli papričky mali skutočne značný vplyv pre naše zdravie, je potrebné ich pravidelne konzumovať, nie len raz za čas. Najlepšie by bolo minimálne raz za týždeň, a ak patríte medzi milovníkov pikantného, môžete si chilli papričky dopriať aj každý deň. Len opäť tu platí staré dobré heslo: „všetko s mierou“.
Viete o tom, že chilli papričky si dokážu poradiť aj s otravnou nádchou? Vedci sa rozhodli spraviť test, kde jedna skupina používala obyčajné kvapky do nosa a druhá skupina dostala nosný sprej s kapsaicinom. Po dvoch týždňoch pacienti hodnotili účinok nosných kvapiek nasledovne. Tí, ktorí používali obyčajný nosný sprej, neuviedli také zlepšenie zdravotných problémov ako skupina, ktorá používala nosný sprej s kapsaicinom.
Okrem toho, vedci z Univerzity v Cincinnati, priniesli nové poznatky o tom, ako látka kapsaicin, ktorá sa nachádza v chilli papričkách, dokáže zabíjať rakovinové bunky. Avšak upozorňujú, že ohľadom tejto problematiky sa ešte budú musieť vykonať ďalšie výskumy, aby sa tento predpoklad dal poriadne využiť.