Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Candida Albicans + potravinový test na kandidózu

rss

 

Kvasinky Candida Albicans sú súčasťou našej mikroflóry prakticky po celý život. Pri typicky “modernej” (= nevyváženej) strave, alebo pri zničení prirodzenej bakteriálnej mikroflóry v črevách napríklad prostredníctvom antibiotík však často dochádza k premnoženiu kvasiniek Candida, ústiacemu do mykotickej infekcie zvanej kandidóza.

Kvasinky Candida Albicans — čo to vlastne je?

Ide o kvasinky, teda o jednobunkové huby, množiace sa najmä delením (pučaním). V podstate sa nachádzajú nielen vo všetkých dospelých ľuďoch, ale aj všade okolo nás. Vzduch, voda, pôda, zvyšky potravín, ovocie či opadané lístie pod stromom — všetko je plné mikroorganizmov, medzi ktorými sa vyskytujú aj kvasinky rodu Candida. Za normálnych okolností majú kvasinky Candida Albicans oválny tvar, sú veľké približne ako červené krvinky. Náš imunitný systém (a konkurenčné mikroorganizmy z našej mikroflóry) im dokáže relatívne účinne brániť v nadmernom množení.

Candida Albicans — kde v nás žije?

Aj keď si väčšina ľudí spája prítomnosť Candida Albicans s črevnou sústavou, celkom bežne sa nachádza aj v močových a pohlavných orgánoch, v krku, v hrdle, v ústach. U novorodencov (ktorých už od pôrodu Candida osídľuje) a dojčiat sa môže prítomnosť Candida Albicans prejaviť tzv. múčnivkou, bielym povlakom na vnútornej strane líc, podnebí a na jazyku. Mala by samovoľne zmiznúť do troch dní, lekári si s múčnivkou vedia ľahko poradiť. Príležitostne sa môže múčnivka objaviť aj u dospelých, trpiacich z nejakého dôvodu zníženou imunitou.

Koho kandidóza ohrozuje najviac?

Rizikovou skupinou sú ľudia so zníženou imunitou (stačí dlhodobý stres) a/alebo s narušenou prirodzenou mikroflórou čriev. Ide najmä o ľudí dlhodobo užívajúcich širokospektrálne antibiotiká, lieky potláčajúce imunitu organizmu (napr. po transplantácii), pri chemoterapii, cukrovke, chronických ochoreniach. Rizikovým faktorom je aj používanie zubnej protézy a samozrejme nevyvážená strava s nadbytkom cukru (ktorý je pre kandidy potravou).

Aké sú príznaky kandidózy?

Príznakov je celé spektrum (a pritom vôbec nemusia súvisieť s kandidou). Patrí medzi častý výskyt pľuzgierikov v ústnej dutine, opary, šteklenie v nose, pálenie záhy, nafukovanie, zápchy a hnačky, infekcie močového mechúra a pálenie pri močení, svrbenie okolia konečníka atď. Kandidóza vedie k chronickým zápalom, neustálemu pocitu únavy, fyzického a psychického vyčerpania, pocitu tzv. vyhorenia, prudkým zmenám nálady a hormonálnej aktivity človeka.

Skutočné riziká pri premnožení Candida Albicans

Po svojom radikálnom premnožení jednobunkové organizmy Candida Albicans prechádzajú do podstatne nebezpečnejšej, invazívnej mnohobunkovej vláknitej formy. Okrem toho, že kandidy samy o sebe produkujú škodlivé látky, prenikajú svojimi reťazcami a vláknami do slizníc, do ktorých takto umožňujú vstup nebezpečným antigénom, bakteriálnym jedom, nestráveným bielkovinám a iným neželaným návštevníkom. To vedie k vzniku zápalov, potravinových alergií, nadmernému preťažovaniu až podlomeniu imunitného systému človeka. Celkové vyčerpanie organizmu a oslabenie imunity je vstupnou bránou k ďalším chorobám a zdravotným problémom.

Jednoduchý potravinový TEST NA KANDIDÓZU

Ako zistiť, či je príčinou vašich problémov (napr. nadmerného vyčerpania, nevýkonnosti a únavy) premnoženie kvasiniek Candida Albicans? Existuje viacero druhov testov, jedným z nich je jednoduchý potravinový test. Spočíva v 5 dňovom absolútnom vylúčení potravín, ktoré kvasinky potrebujú ku svojej existencii ako zdroj potravy. Po 5 dňoch absencie týchto potravín si doprajte ich zvýšené porcie a sledujte, či to u vás opäť vyvolá nepriaznivé príznaky. Ak áno, pravdepodobne ide o kandidy.

Potraviny, ktoré treba vyradiť zo stravy počas 5-dňového testu:

●       všetky sladké potraviny (s obsahom cukru a jednoduchých škrobov) od čerstvého a sušeného ovocia, cez sladkosti a sladené nápoje vrátane ovocných štiav, med, ale aj konzervy (takmer vždy obsahujú aj cukor), hranolky, pečené zemiaky a iné zemiakové výrobky,

●       všetky kvasené potraviny od chleba cez výrobky z kysnutého pečiva až po kvasené nápoje (pivo, víno) a ocot,

●       mlieko a všetky mliečne výrobky vrátane syrov,

●       ovocné čaje a ovocné produkty, arašidy, huby, kečup, horčicu.

Počas testu si pokojne doprajte zvýšené porcie čerstvej zeleninky vrátane protikvasinkovej armády :) tvorenej cesnakom, cibuľou, reďkovkou a bielou kapustou. Nezabudnite však na dôkladné žutie, najmä ak nie ste zvyknutí na konzumáciu čerstvej zeleniny.

Máte k článku otázky, nápady alebo pripomienky? Napíšte ich do komentára pod článkom, alebo na našu Facebook stránku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz