Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čakanka obyčajná – tzv. "priateľka pečene"

rss

Táto bylina určite nie je burina, aj keď ju môžete nájsť hocikde pri ceste. No určite vám neodporúčame ju zbierať na takýchto miestach, ale radšej na lúkach, pasienkoch alebo pahorkoch, kde sa tiež vyskytuje. Čakanka je rozšírená v celej Európe, v severnej Ázii a v Afrike.

Je známa už od staroveku. Okrem toho bola v lekárstve používaná ako všeliek. I v našej nedávnej minulosti zastávala veľmi významné miesto.

Niektorí z vás možno poznajú cigóriu. Je to pomletý usušený čakankový koreň, ktorý je zmiešaný s inými kávovinami a kedysi dávno nahrádzal kávu, keď jej bol nedostatok. 

Využiteľné časti

Zbierame koreň, ktorý sa zvykne vyrypovať na jeseň. Tiež môžeme zbierať aj kvitnúcu vňať, poprípade sa zbierajú len kvety. Vňať sa zbiera v lete. Nazbierané časti potom nechajte usušiť vo vzdušnej miestnosti v hrubších vrstvách. Keď sa vám už budú dať stonky ľahko lámať, je to znak, že čakanka je už vysušená. Usušené časti skladujte v papierových obaloch.

Vlastnosti a liečivé účinky

Čakanka má žlčopudné účinky a podporuje trávenie. Lieči chronické choroby žlčníka a pečene. Tiež pomáha aj pri zápaloch žalúdka a horných dýchacích ciest. Čakanka obyčajná upravuje zlý krvný obraz, pomáha pri anémii, a aj pri ochoreniach sleziny.

Na vonkajšie použitie sa používa najmä pri vredoch alebo opuchlinách.

Koreň sa užíva na podporu trávenia, činnosť obličiek a tráviacej sústavy, a tiež aj endokrinných žliaz. Listy sú bohaté na vápnik, meď a železo, preto si kľudne z čakankových listov pripravte šalát. Keď k tomu ešte primiešate aj púpavové listy, spravíte pre svoje telo naozaj veľa. :)

Čaje z čakankových listov sa používajú na liečbu žltačky a pri chorobách pečene. Takýto čaj pomáha aj pri liečbe kožných chorôb a ekzémov.

Príprava na použitie

Čaj si môžete pripraviť z dvoch čajových lyžičiek usušených koreňov, ktoré zalejte tromi decilitrami vody. Nechajte lúhovať približne 15 minút. Takto pripravený čaj sa odporúča piť 3-krát denne. Je dôležité spomenúť, že čaj zvyšuje chuť do jedla. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz