Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čaje na posilnenie imunity

rss

V súčasnosti, keď je všade okolo skloňovaný koronavírus, nám neostáva iné, len pokúsiť sa aspoň trošku si posilniť imunitu. Práve tá by nám totiž v boji proti ochoreniu mohla pomôcť. Imunita je totiž schopnosť organizmu brániť sa proti väčšine ochorení. Akými bylinnými čajmi je možné podporiť imunitu?

Echinacea 

Echinacea bola jednou z najvýznamnejších liečivých rastlín už pre pôvodných obyvateľov Ameriky. Jej fialové kvety posilňujú bunky a aktivujú biele krvinky chrániace telo proti nebezpečným látkam a mikroorganizmom. Môže sa použiť čerstvá v podobe tinktúry, či silných a ľahko dávkovateľných kvapiek alebo si z nej môžete pripraviť chutný bylinný čaj. 

Žihľava

Aj žihľava má vysoký obsah vitamínov (A, C, betakarotén) a minerálov (vápnik, železo). Pomáha proti chudokrvnosti, akné, reumatizmu a určitým druhom ekzémov. Predovšetkým na jar je mladá žihľava plná sily. Už onedlho sa teda môžeme poobzerať, či niekde v okolí takúto mladú žihľavu nenájdeme a môžeme si z nej uvariť chutný čaj. Na zlepšenie chuti k nej možno pridať aj šípky, šalviu, mätu a med.

Rakytník

Bobuľky rakytníka v sebe skrývajú množstvo vitamínov, minerálov, nenásytených mastných kyselín a predovšetkým antioxidantov (karotenoidy, flavonoidy). Rakytník chráni telo pred vírusmi a baktériami, zmierňuje stres, pomáha pri fyzickej rekonvalescencii a dokonca aj zlepšuje pamäť. Konzumácia rakytníka v podobe čaju, či šťavy silne podporuje imunitný systém a chráni telo pred virózou, chrípkou, či angínou.

Šípky

Ak vám ešte zostali nejaké nasušené šípky, tak neváhajte a uvarte si z nich čaj. Liečivé účinky šípiek poznali už naše prababičky. Tieto malé červené bobuľky sú známym zdrojom vitamínu C nevyhnutného pre posilnenie imunity. Vitamín C možno nájsť aj v iných bylinách, či plodinách, avšak s vitamínom P sa nachádza len v šípkach. Vitamín P je nápomocný pri vstrebávaní vitamínu C, čím ho ľudský organizmus dokáže využiť efektívnejšie.

Kurkuma

O kurkume bolo nedávno vedecky dokázané, že bojuje proti nachladnutiu, zápalom a infekciám. Jej hlavnou liečivou zložkou je žlté farbivo kurkumín. Japonci dokonca o čaji z kurkumy tvrdia, že ten, kto ho pije, sa dožije vysokého veku. To vám potvrdiť nevieme, ale liečivých účinkov má kurkuma veru neúrekom. Okrem toho, že posilňuje imunitu, aj čistí krv, posilňuje srdce, pôsobí proti cukrovke, obezite a podporuje tvorbu žlče s čím súvisí aj lepšie trávenie.

Zázvor alebo ďumbier

Zázvor určite mnohí z vás poznajú. Ak si z neho pripravujete čaj pravidelne, tak iste viete, že sa s ním ľahšie zdolávajú virózy, chrípky, nachladnutia, ale podporuje aj trávenie, čím predchádza obezite. Nezabúdajte však ani na to, že veľké množstvá sú škodlivé. Pre dospelého človeka sú 4 gramy čerstvého zázvoru na deň dostatočné. Pokiaľ ide o sušený zázvor stačí ho 1 gram za deň. Zázvor by ste nemali vôbec dávať deťom do troch rokov.

Zelený čaj

Skvelým spôsobom posilnenia imunitného systému je aj pitie zeleného čaju. V porovnaní s čiernym čajom obsahuje oveľa viac antioxidantov, pričom má aj mnoho vitamínu C. 

Poznáte ešte nejaké iné prírodné bylinky, z ktorých si môžeme uvariť čaj na posilnenie imunity? Podeľte sa s nami o ne v komentári pod článkom alebo na sociálnej sieti.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz