Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bylinky proti stresu – čaje, ktoré pomáhajú

rss

Pri strese sa nejedná len o nepríjemný pocit – dlhodobý stres poškodzuje naše zdravie, je vstupnou bránou viacerých ochorení a skracuje život. Ktoré bylinkové čaje dokázateľne pomáhajú proti stresu? 

Rumanček, harmanček, kamilky... 

... to všetko sú názvy liečivej rastlinky, ktorú odborne nazývame rumanček kamilkový (Matricaria recutita, Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita). 

Rumanček (harmanček) a jeho ukľudňujúce účinky využívajú liečitelia už tisíce rokov. Neuniklo to ani modernej vede, ktorá experimentami na dobrovoľníkoch trpiacich úzkostnou poruchou otestovala kapsule s výťažkom rumančeka. 

Ako je to pri podobných pokusoch bežné, polovica dobrovoľníkov dostala len neškodné placebo (bez akejkoľvek účinnej látky). Výsledky boli jednoznačné – tá skupina dobrovoľníkov ktorá dostala kapsule s výťažkom rumančeka zaznamenala zlepšenie duševného stavu, teda zmiernenie duševnej úzkosti. 

Nemusíte však zháňať kapsule s výťažkom – doprajte si silný, poriadne vylúhovaný rumančekový (harmančekový, resp. kamilkový) čaj. 

Medovka 

Medovka pomáha lepšie si udržať duševný pokoj pri stresujúcich úlohách. Preto je čaj z medovky dobrým nápojom napríklad pred maturitnou skúškou, prvým rande :) alebo pred pracovným pohovorom, teda v momentoch, kedy potrebujeme byť pokojní a sebaistí, ale obvykle práve vtedy podliehame stresu. 

Mučenka 

Mučenka je subtropická rastlina, ktorú si ako izbovú alebo skleníkovú rastlinu ľahko vypestujete zo semienok alebo odrezkov. Kvitne nádhernými veľkými kvetmi. A navyše prináša úrodu – chutné plody (marakuja, granadila). 

Aj mučenka tlmí úzkosť a pomáha lepšie prekonávať stres. Vyskúšajte extrakt z mučenkovej vňate (dá sa kúpiť), alebo si kúpte priamo mučenkový čaj. 

A ešte jeden tip na skvelý ukľudňujúci čaj proti stresu 

Na 2 diely medovky pridáme 1 diel rozmarínu a 1 diel fenyklu. Sušený rozmarín a fenyklové semienka si kúpite v obchode medzi koreninami, medovkový čaj sa predáva bežne. Takýto čaj sa pije 3 x denne. 

Po pár týždňoch pravidelného užívania jedného čaju prejdite vždy na iný, pretože telo si medzitým zvyklo na jeho účinné látky a už na ne reaguje slabšie. Neslaďte si čaj cukrom – vychutnajte si pravú, čistú chuť čajových listov, byliniek a semienok v čaji. 

Ak predsa len potrebujete čaj sladký, pridajte si do neho lyžičku medu – ale nie hneď do úplne horúceho čaju, počkajte, kým čaj trocha vychladne, aby vysoká teplota nezničila cenné látky v mede. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz