Prednedávnom sme vám predstavili kuskus. Dnes sme sa rozhodli porozprávať vám o ďalšom pšeničnom produkte s názvom bulgur. Počuli ste o ňom už niekedy?
Bulgur je predvarená nalámaná celozrnná pšenica. Tá sa najprv vyperie, potom sa podrtí na menšie kúsky a nakoniec roztriedi podľa hrubosti. Bulgur sa využíva ako príloha. Chutný je aj v slaných či sladkých šalátoch. V zásade ním môžeme nahradiť ryžu alebo aj spomínaný kuskus.
Chuťovo bulgur pripomína pšenicu a oriešky. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, nakoľko sa predáva už predvarený. Pripraviť ho možno tromi spôsobmi:
- nabobnaním: Bulgur sa zaleje studenou vodou a zhruba hodinu sa nechá nabobnať. Takto sa v ňom uchovajú všetky minerály a vitamíny.
- zaliatím horúcou vodou: Zaleje sa vriacou vodou a zabalený do utierky sa nechá dôjsť pod pokrievkou, aby sa udržalo teplo. Hotový je za 25 – 30 minút.
- varením: Na miernom ohni sa povarí cca 12 – 15 minút.
Bulgur nemá sám o sebe výraznú špecifickú chuť. Lepšie chutí, keď ho pri príprave zalejete vývarom, osolíte, alebo do neho kvapnete trošku sójovej omáčky. Na druhej strane je však veľmi výživný. Obsahuje vlákninu, preto pomáha pri zápchach a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Okrem toho obsahuje napríklad vitamín A či minerály horčík, fosfor a železo.
Bulgur je veľmi výživná potravina, ktorú by ste určite mali aspoň vyskúšať. Ako inšpiráciu vám prinášame pár rôznorodých receptov, z ktorých sa vám určite aspoň jeden zapáči. Dobrú chuť :)
Mäsové guľky
Potrebujeme:
- 500g hovädzie mäso
- 1 vajce
- 2 PL petržlenovej vňate
- 3 PL bulguru
- olej – 3 PL do zmesi, zvyšok na vyprážanie
- soľ
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- štipka mletého čierneho korenia
- trošku zeleninového vývaru
Postup: Cibuľu a cesnak na jemno nakrájame. Zmiešame s ostatnými ingredienciami a necháme zhruba hodinu uležať v chladničke. Potom vytvarujeme guľky a opekáme na ohni na panvici.
Tabbouleh – Libanonský šalát
Potrebujeme:
- 250 g pšeničného bulguru
- 12 ks cherry paradajok
- 1 červená paprika
- 4 jarné cibuľky
- štvrť uhorky
- hrsť petržlenovej vňate
- hrsť mäty
Postup: Bulgur nasypeme do misky, zalejeme vriacou vodou a necháme nabobnať, kým sa nevsiakne všetka voda (okolo 400ml). Medzitým nakrájame paradajky, papriku, jarnú cibuľku, uhorku a nahrubo posekanú mätu a petržlen. Potom zmiešame s bulgurom a prípadne dochutíme soľou.
Bulgur na sladko
Bulgur si pripravíme nabobnaním. Pripraviť si môžeme ľubovoľné množstvo. Pokým bude bulgur pučať pod pokrievkou, nakrájame si rôzne druhy ovocia – jabĺčka, hrušky, pomaranč, mandarinku či slivky, fantázii sa medze nekladú. Najchutnejšie bude, ak zmiešame viac druhov ovocia.
Nakrájané ovocie dáme na panvičku na mierny oheň, chvíľočku necháme prejsť teplom a potom pridáme med. Ovocie posypeme škoricou. Na mede ovocie „opekáme“ až kým nezmäkne a med trošku neskaramelizuje. Nakoniec zmes „vylejeme“ na pripravený bulgur.
Bulgurové casserole
Potrebujeme:
- hrnček bulguru
- 200g špenátu
- 400g nasekaných paradajok
- 400g sterilizovaného cíceru
- olivový olej
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- hrsť nasekanej mäty
- soľ
- 1 kávová lyžička cukru
- pol kávovej lyžičky škorice
- štipka mletého čierneho korenia
- parmezán
Postup: Bulgur pripravíme jedným zo spôsobov, ktoré sme vyššie opisovali. Potom ho necháme vychladnúť vo väčšej miske. Medzitým na olivovom oleji osmažíme cesnak, po chvíli pridáme paradajky, cukor, soľ a škoricu. Privedieme do varu a znížime teplotu. Varíme, pokým sa paradajky neuvaria až do omáčky. Pre chuť pridáme ešte mleté korenie.
Špenát sparíme, cca 1 – 2 minúty, opláchneme v studenej vode a vyžmýkame prebytočnú vodu. Nakrájame ho na väčšie kusy a zmiešame s bulgurom. Pridáme mätu, cícer, lyžicu olivového oleja a polovicu paradajkovej omáčky. Premiešame.
Rúru si dáme predom vyhriať na 180°C. Pekáč vyložíme papierom na pečenie a zmes naň rozotrieme. Polejeme ju prebytočnou paradajkovou omáčkou a posypeme strúhaným parmezánom. Pečieme 30 minút, pokiaľ syr nemá zlatú farbu.
Casserole necháme 10 minút vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!