Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Bobkový list vás môže vyliečiť, ale aj zabiť

rss

Nenápadný bobkový list je jedna z najzaujímavejších korenín vo vašej kuchyni. Jeho moc uznávali už rímski cisári, ktorí si vavrínovým vencom zdobili hlavy a vyznamenávali ním aj svojich vojvodcov, atlétov či umelcov. Bobkové listy sú vlastne listami vavrínu pravého (Laurus nobilis). V Stredomorí sa okrem listov využívajú aj bobuľovité plody, z ktorých sa lisuje olej.

Kuchynské využitie bobkového listu

Typickú vôňu a korenistú, príjemne horkú chuť dodáva bobkovému listu éterický olej menom laurin. Bobkový list obsahuje 3% silice, horčín a triesloviny. Do jedál ho používame celý (teda nie drvený). Je zaujímavé, že chuť uvoľňuje pomaly a postupne. Používa sa na dochutenie polievok, prívarkov, marinád, zálievok na zaváranie, ale aj mäsa. Po dokončení tepelnej prípravy jedla (alebo pred konzumáciou) sa bobkový list z jedla vždy odstraňuje.

Bobkový list a zdravie

Bobkový list zlepšuje trávenie, zároveň je to jemné sedatívum. Má antiseptické účinky, pomáha pri detoxikácii organizmu. Bobkový list pridaný do fazuľovej polievky by mal zmierňovať nadúvanie, typické po konzumácii strukovín. Má tiež protizápalové a močopudné účinky. Pomáha vyrovnávať hladinu krvného cukru (glukózy). Zlepšuje tiež pamäť a schopnosť duševnej koncentrácie. V podobe oleja pridaného do kúpeľa (vavrínový olej) prospieva stuhnutým svalom a kĺbom, odbúrava stres a únavu.

Detoxikačný odvar z bobkového listu

Internet je plný receptov na domáce odvary a čaje z bobkového listu, v ktorých sa sila bobkového listu počas lúhovania koncentruje. Známym receptom je napríklad večer pripravovaný detoxikačný odvar z 5 g bobkového listu, varených 10 minút v 3 dcl vody. Potom sa odvar nechá cez noc vylúhovať pri udržiavaní teploty (napr. v termoske), ráno sa precedí a cez nasledovný deň sa počas 12 hodín užíva po malých dávkach. Po 20.00. hod sa už piť nesmie!

Po trojdňovej prestávke sa celý postup zopakuje (ak nemáte žiadne problémy), nasleduje týždňová prestávka a opäť sa jednodenná kúra zopakuje. Potom stačí už len jednodňovú kúru opakovať raz za tri mesiace. Organizmus by mal reagovať intenzívnym vylučovaním hlienov, preto sa odporúča pripraviť sa na to vopred každodenným čistením čriev klystírom (2 týždne), a pokračovať vo večernom klystíri aj počas kúry.

Tento detoxikačný odvar je veľmi silný, v žiadnom prípade sa nesmie piť vo väčších množstvách alebo dokonca vypiť v jednej dávke. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, takúto detoxikáciu vopred prediskutujte so svojim lekárom.

Kontraindikácie a varovanie na záver

Bobkovému listu (a najmä odvarom a čajom z neho) sa musia úplne vyhýbať tehotné ženy. Detoxikačný odvar môže pri predávkovaní vyvolať vážne zdravotné problémy, dokonca aj životu nebezpečné krvácanie.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz