Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Banánovník Picolo – vypestujte si vlastné banány v obývačke

rss

Ak si chcete dopriať radosť z vlastnoručne vypestovaných banánov, je práve varianta Picolo najlepšou voľbou. Banánovník Picolo (Musa Cavendish) je vhodný k pestovaniu v byte, a aj v našich podmienkach dokáže priniesť peknú úrodu.

Banánovník množený in vitro

Tento starostlivo prešľachtený klon je množený v šľachtiteľských ústavoch metódou in vitro. Pod týmto záhadným názvom sa skrýva špeciálna metóda vegetatívneho rozmnožovania rastlín. Určite poznáte klasický trik vegetatívneho množenia napr. muškátov – odtrhnete si lístok alebo vrcholček z rastliny a vypestujete si z neho kompletný nový muškát, dokonalý klon materskej rastliny. Pri metóde in vitro šľachtitelia postupujú podobne, ale z jediného listu dokážu získať desiatky klonov.

Kde ho kúpiť?

Banánovník Picolo je v predaji v e-shopoch a kamenných obchodoch zameraných na subtropické rastliny, prípadne ho získate od iných pestovateľov. Aktuálne je online napr. v ponuke ZahradnictviKruh.cz alebo ZahradnictvoBeran.sk.

Ako pestovať banánovník Picolo?

V prvom rade si banánovník vyžaduje dostatočne veľkú nádobu – po rozbalení zásielky ho zasaďte do minimálne 10 l nádoby. Každý rok ho presaďte do väčšej nádoby. Použite kvalitnú záhradnú pôdu bohatú na živiny (alebo vhodný záhradnícky substrát), ktorú každý rok pri presádzaní obmeňte. Banánovník vyžaduje dostatok svetla, po rozbalení ho však chráňte pred slnkom a nezabudnite mu listy aspoň prvých pár dní orosiť. Aj neskôr mu vyhovuje skôr polotieň než priamy slnečný úpek. Banánovník Picolo dorastá do výšky 120 cm, v treťom roku začína v dobrých podmienkach kvitnúť a plodiť. Vtedy si už vyžaduje nádobu s priemerom aspoň 45 cm.

Vlastné banány v obývačke :)

Picolo plodí banány dlhé asi 20 cm vynikajúcej chuti a s typickou jemnou banánovou vôňou. Hlavnou výhodou ich domáceho pestovania je okrem potešenia z ušľachtilej rastliny možnosť dopestovať si plody v BIO kvalite. Na rozdiel od banánov kúpených v supermarkete (zberaných v zelenom stave) sa doma vypestované banány zberajú v štádiu zrelosti, čo im pridáva na chuti aj nutričnej hodnote.

Vegetačný cyklus

Nadzemná časť banánovníka Picolo po odplodení zahynie a uschne. Následne však z koreňa vyrašia nové výhonky ktoré možno rozsadiť a pokračovať tak v pestovaní. Ak sa tieto výhonky objavia skôr, je lepšie ich odstrániť aby zbytočne nevyčerpávali materskú rastlinu.

Nároky na teplo, hnojenie a zavlažovanie

Banánovníku postačuje bežná izbová teplota. Vyžaduje pomerne vysokú vlhkosť vzduchu. Potrebuje pravidelnú a dostatočnú zálievku niekoľkokrát týždenne, neznáša však dlhotrvajúce premokrenie pôdy. V lete sa hnojí raz týždenne hnojivom pre balkónové rastliny, prípadne v zálievke tekutým hnojivom Harmavitom a pod. V zime nehnojiť a obmedziť zálievku len tak, aby zemný bal nevyschol (podľa podmienok raz týždenne či každý druhý až štvrtý týždeň).

Ešte jedna rada na záver

Najlepším stanoviskom je miesto pri okne, dajte však pozor aby nebola pri vetraní bytu rastlina zasiahnutá studeným prievanom. Ak banánovník v kvetináči vynesiete von (na dvor, na balkón), pozor na nečakanú zmenu počasia, silný dážď alebo prudký vietor.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz