Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Badián — exotický návštevník vo vašej kuchyni

rss

Badián je zdravé, exotické, výrazne aromatické korenie pôvodom z Ázie. Aj keď je badián (v češtine badyán) na Slovensku pomerne známym korením, v našich kuchyniach sa stále používa príliš zriedkavo. A to je rozhodne škoda.

Vianoce a badián

Badián je typické vianočné :) korenie spolu so šafránom, vanilkou, ďumbierom alebo perníkovým korením. Okrem toho, že sa svojou príjemnou, sladko korenistou, tak trocha anízovou vôňou priam pýta do vianočných cukroviniek, má spojenie badiánu s najkrajšími sviatkami roka ešte jeden praktický účel. Pomáha našim žalúdkom vyrovnať sa s nesmiernymi nárokmi, ktoré na ne kladieme vianočným prejedaním sa nie vždy zdravými dobrotami.

Badián a zdravie

Badián má na náš žalúdok a celú tráviacu sústavu upokojujúce účinky, prospieva aj pri nadúvaní a sklonoch k zápche. Je prospešný nervovej sústave, pomáha napríklad pri problémoch so zaspávaním a zlepšuje kvalitu spánku. Čaj z badiánu uľahčuje pri reumatizme a problémoch s tráviacou sústavou. Uvoľňuje svalové kŕče. Celkový účinok na organizmus je pritom posilňujúci.

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Konzumáciu badiánu (podobne ako iných korenín) nepreháňajte, všetko s mierou. Malým deťom sa badián do čaju vôbec neodporúča podávať, pretože môže u nich vyvolávať nevoľnosť.

Badián v kuchyni

Okrem toho, že sušený mletý badián pridávame do vianočného pečiva, perníkov, sušienok, do čaju či vareného vína, má využitie aj v praktickej kuchyni. V Ázii ho s obľubou používajú pri korenení bravčoviny, husaciny, kačaciny, kuracieho mäsa. Už naše staré mamy pridávali badián do hruškového, jablkového alebo slivkového kompótu. Badián sa hodí k sladkokyslým omáčkam a k rybe.

Mletý alebo celý badián?

Celý (nemletý badián) má exotický tvar mnohocípej hviezdy, vcelku sa používa najmä do vareného vína. Pre použitie pri varení a pečení je samozrejme vhodnejšie kúpiť si mletý badián, alebo si doma ten celý zomlieť v mlynčeku na korenie.

Máte k článku otázky, nápady alebo pripomienky? Napíšte ich do komentára pod článkom, alebo na našu Facebook stránku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz